DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Temmuz 2021

Her sese kulak verme

10 gün önce evlendik. Hanım elini bile tutturmuyor. Utanıyormuş. 'Ben senin baban mıyım kocanım' dedim küstü. Bizimkiler 'Çocuk geliyor mu?' diyor. Bunaldım ya!
HIZLI bunalmışsın. Eşinin halini olgunlukla karşılamalısın. Acele etme. Eşinle konuş, dinle, anla. Paylaş. Belki her şeyi senden öğrenecek. Gönlünü al. Barış. Küslük olmaz. Sen de sıkılma. Evlilik size özel bir alan. Sizinkilerin merakı gereksiz bir sosyal hassasiyet. Çocuk yapabileceğini ispatlamak için evlenilmiyor ki. Her sese kulak verirsen çabuk bunalırsın.

FAZLASI ZARAR
Bakıyorum herkes erken boşalmadan şikayetçi. 3 yıldır evliyim. Aksi gibi bende cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi?
HER şeyin ortası karar. Geç boşalmada rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür. Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Ergenlik döneminde görülebilir. Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş.

ENDOSKOPİ GEREKLİ
4 yıl önce mide kanaması geçirdim. İlaçlarımı alıyorum. Hastalık tekrarlar mı?
MİDE kanamasının nedeni önemli. Alınan ilaçlar bir yere kadar kıymetli. Mide hasarına uygun beslenme ve beslenme alışkanlıkları düzene girmezse sıkıntı tekrarlar. Ayağın kırılsa alçıya alıp düzelmesi için fırsat verirdik. Mideyi alçıya alıp görevden el çektiremiyoruz. Yani hasta hasta çalışmaya devam ediyor. Bu nedenle iç hastalıklarının tedavi ve takipleri biraz daha uzundur. Kontrol için endoskopi gerekli. Can boğazdan gitmesin diye takip edilmeyi ihmal etme.

ŞEKER GÖZÜ VURUR
8 yıldır şeker hastasıyım. İlaç kullanıyorum. 1 aydır bulanık görmeye başladım. Doktora gittim. Şeker gözlerime zarar vermiş. Kör olur muyum?
UZUN süre kan şekeri yüksek kalırsa göz damarlarını bozar. Gözdesi retina tabakası zarar görür. Görme işlevi bozulur. Retinopati deriz. Çok ileri bozulmalarda körlük maalesef olabilir. Ayrıca şikayet olarak ani görme kaybı, gözünün önünde uçuşmalar yapabilir. Düzenli doktor takibinde kal.
Kan şekerini olması gereken seviyelerde tutmak için diyet yap. En az 10 bardak su iç. Mutlaka günde 1 saat egzersiz yap. İlaçlarını düzenli kullan.