DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Nisan 2020

Corona erkeklerden ne istiyor hocam...

TAKVİM okurlarının doktoru Nafiz Karagözoğlu, salgınla ilgili merak edilen soruları cevapladı... İşte 5 önemli sorunun, 5 önemli yanıtı

Hocam bir haber okudum. Corona mikrobu erkekleri daha çok öldürüyormuş. Ben erkeğim. Bunu kadınlar mı çıkardı?
Erkeklerden ne istiyorlar? Bu haber doğru mu?

CORONAVIRÜS'E bağlı ölümlerde cinsiyet olarak erkek sayısı daha fazla. Erkeklerde sigara ve alkol kullanma oranı kadınlardan fazla. Ayrıca Erkekler kadınlara göre daha fazla kronik hastalık taşıyorlar.
Bu nedenle Coronavirüs hastalığından ölenler içinde erkeklerin sayısının daha fazla olduğu düşünülüyor. Bu hastalığı kadınlar çıkartmamış.
Panik yapma.

51 yaşındayım. Prostatım büyükmüş. Corona'dan ötürü üroloji doktoruna gidemedim. İlacım bitti. Alayım mı? Almazsam sıkıntı çıkar mı?
Sorun çıkar. Prostat büyümesi (BPH) hastalığında kullanılan ilaçlar, idrar yapmayı kolaylaştırır. Prostat bezinin normalleşmesini sağlar.
Düzenli ve sürekli kullanılır.
Eğer doktorunuz ilacı keserse kullanmayın. Ama ilaç bittiyse alıp, kullanmaya devam edin.
Aksi takdirde prostat bezi büyür, şikayetlere neden olur.

Hocam eşim çalışıyor. Corona'dan biz de korkuyoruz. Her şeye dikkat ediyorum. Eve gelince çamaşırlarını kapıda çıkarttırıyorum ama ama kaç derecede nasıl yıkayacağım kafam karıştı. En basit olarak bana ne dersiniz?
Buna önem verdiğin için teşekkürler. 60 derecede yarım saat deterjanla yıkanabilir.
Çünkü hem sıcaklık hem deterjan ayrı ayrı etkiler. Salgın döneminde kirli çamaşırların 60 derecenin altında yıkanmasını önermiyoruz.

Annem 73 yaşında. Corona'dan korumak için bol bol pekmez veriyorum. Kara üzüm pekmezi. Limon da vereyim mi?
Sadece pekmez yetmez.
Hatta fazla yemesi yanlış. Şekerli gıda tükettikten sonra mutlaka boğaz gargarası yapsın. Protezi varsa temizlesin. Yemeklerden sonra diş, ağız fırçalasın, gargara yapsın. Yoksa Corona ve diğer mikroplar boğazda çoğalır. Onu hasta eder. Kaş yaparken göz çıkarmayın.
Mevsim sebze ve meyveleri, mor renkli sebze meyveler, kuşburnu, çörek otu, yesin.
Fazla limon midesini bozmasın.

Hocam haberlerde entübe hasta diyorlar. Bu ne demek? Mikropla mı ilgili?
Entübe hasta demek solunum cihazına bağlamak için soluk borusuna bağlantı borusu takılmış hasta demektir.
Solunumu yetersiz olan, solunum kontrolü yapılması gereken hastalara bu uygulama yapılır. Coronavirüs'ü akciğer ve Solunum yetmezliği yapabilir.
Bu nedenle solunum cihazlarına bağlanabilir. Bu nedenle entübe hasta sayısı demek solunum cihazına bağlanmış hasta sayısı demektir.