DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Mart 2020

Aşkta heyecan

Eşimle cinsellikle ilgili pek konuşmuyoruz. İlişkimiz hemen bitiyor. Sürekli ilişkinin zararı var mı? Aşkımıza heyecan katmak için neler yapmalıyız?
FANTEZİ
diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı sınırsız hayal demektir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttıran bir yöntemdir.
Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Bedensel ve ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle paylaşabilirsiniz.
Kızmayacağı şekilde söyle. Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etme. Cinsel hayatınızın sağlıklı olabilmesi paylaşma ve ısrar etmeme prensipleri ile hareket edin.

Yöneticiyim. İşlerim yoğun. Yaşım da 65. Bu aralar ilişkide zorluk çekmeye başladım. Vitamin takviyesi aldım, fayda etmedi.
Değişen bir şey yok. Ne yapmam gerekir?

KAYGI yoğunluğu yüksek bir ortam tarifiniz var.
Beyin bütün vücut ağırlığının %2'si ağırlığındadır. Buna rağmen enerjinin %20 'sini kullanır. Bir de sizde olduğu gibi aşırı kullanılırsa enerji yetersizliği ortaya çıkabilir. Yani beslenme durumunuza göre beyin ihtiyaç duyduğunda yeterince besin alamayabilir.
Bu durumda kayıt etmesi gereken bilgileri kayıt edemezse hatırlamak istediğinde de hatırlayamaz.
Eğer unuttuğunuzun farkındaysanız beyin hastalıkları açısından panik yapmayın. Beslenme alışkanlıklarınızı düzeltin. Kaygı, stres kontrolünüzü yeniden gözden geçirin. Takibine girebileceğiniz iç hastalıkları uzmanınızı tespit edin. Muayene olun.
Ardından gereken tetkikler netleşir.
Ancak TSH, Haemogram, 75 gram glikoz ile oral glikoz tolerans testi, gibi temel testlerin yapılması faydalı olacaktır.

Eşim menopoza girdi. Şimdi ilişkiden kaçıyor. Hep böyle mi olacak? Menopoz cinsel hayatımızı bitirir mi? Bana yardım edin!
EVET.
Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır.
Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Bu dönemde östrojen hormonu azalır.
Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise cinsel ilişkide olması gereken kayganlığı azaltır. Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki şikayetleri azaltabilir.

Eşim çok hassas çok saygılı... İlişkide ne yapacağımı şaşırıyorum. Ona zarar vermekten korkuyorum. Biz böyle nasıl çocuk yapacağız bilmiyorum...
CİNSELLİK
içgüdüseldir. Nezaket, sosyal yaşam ritüelidir. Dikkatli davranmak başka bir şeydir. Ama sizde olduğu gibi iyi niyetli davranırken doğallık kaybolabiliyor. Eşinle bu konuyu paylaşabilirsin. Psikologlardan evlilik, cinsel ilişki için Aile Görüşmesi desteği ile bu sorunu aşabilirsiniz.