DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Ekim 2019

Prostata tuz ekme

Dayım prostat kanseri oldu. Çok tuzlu sever.
Hoca "Tuz yemeseydin keşke" dedi. Tuz kanser yapar mı?

TUZ, tek başına kanser yapmaz. Turşu ve salamuralarda tuz kullanıldığında ortaya nitrit asit ve oksidatif moleküller çıkar. Bunlar ısıtıldığında veya mide içinde mide asidi ile birlikte bir araya gelebildiklerinde güçlü kanser yapıcı maddelere dönüşür.
Olumsuz şartlarda saklanan ve bayatlayan gıdalarda oluşan bakteri ve küf mantarları bu kanser yapıcıları oluşturabilir.
Tuz kullanımının prostat kanseri yaptığını gösterir benim bildiğim bir çalışma yok.

3 aydır ilişkide eskisi gibi sertleşemiyorum. Yaşım 65. Okuduğuma göre kadınların menopozu varmış. Erkeklerin de bir pozu oluyormuş.
Ben ondan mı oldum?

İLERİ yaş erkeklerdeki testosteron, yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde 60 yaşından sonra andropoz başlayabilir.
Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar.

Uzun süredir kabızlığım var. Çok çay içiyorum. Bu durum kabızlığa neden olurmuş. Doktor "Huzursuz bağırsağın var" demişti. Peki ben ne içebilirim?
HUZURSUZLUK
da bağırsaklarına vurup kabızlık yapabilir. Huzursuz bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao ve salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir.
Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart. Tabi önce etrafında kimse olup olmadığını da kontrol et.

47 yaşında bir kadınım. Evliyim ama hiç doğum yapmadım. Meme kanseri riskim olur mu?
BEN
geleceği bilmem.
Ancak her insan kanser olabilir.
Meme kanseri riskini neler arttırabilir dersen o başka. Ailesinde meme kanseri bulunması, kadınlarda kanser riskini 2.5 kat artırır.
Kadının çocuk doğurmaması, geç menopoza girilmesi, anne, teyze ve kız kardeşlerde menopoz öncesinde kanser ortaya çıkması gibi durumlar da kanser riskini 4 kat artırır.