DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ekim 2018

Gücüm kuvvetim yerinde...

Nafiz Bey, sık ilişkiye giriyorum. Sperm sayım, 42 milyon çıktı. İsteğim, gücüm var ama spermim yok. Nereye başvurmalıyım?
ÖZELLİKLE sperm yapımında veya yapılan spermin iletilmesindeki sıkıntının belli edilmesi şart. Üroloji muayenesi yapıldıktan sonra gerekirse iç hastalıkları uzmanları da hormonal durumunu araştırılmalı. Çocuk sahibi olmak için sayısı kaç olursa olsun sağlıklı sperm olması yeterlidir. Ayrıca cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmak için eşinin adet dönemini takip edip, yumurtalama döneminde ilişkiye girmeniz uygun olur. Ayrıca her şeyin aşırısı zarardır. Her bedenin kapasitesi kendine özeldir. İlişki, sıklık sayısını azaltınca şikayetlerin durumunu takip et.

İşyerinde sık idrara çıkıyorum. Adetlerim düzenli. Antibiyotik alıyorum geçmiyor. Su içmeyi azalttım, fayda etmedi. Ne önerirsiniz?
MUTLAKA tam idrar tahlili yaptır. Sadece enfeksiyonda sık idrara çıkılmaz. Mesane hassasiyetini arttıran durumlar, mesaneye baskı yapan hastalıklar ve şeker hastalığı sık idrara çıkmamıza neden olabilir. Açlık ve tokluk kan şekerini ölçtür. Bir kez üroloji muayenesi ol. İdrar yapmayı erteleme. İdrar tutmanın hem mesaneye hem de kalbe zararı var. Bir araştırmaya göre, fazlasıyla dolu bir mesaneyle dolaşmak kalp üzerinde strese yol açarak, kalp krizi riskini artırabilir. Bu yüzden zamanı gelince ertelemeyin, hemen tuvaletin yolunu tutun.

AŞIRISI ZARAR!
59 yaşındayım. Yeni evliyim. Eşim 48 yaşında. Sürekli ilişkiye girmek istiyor. Ama ben sertleşme sorunu yaşıyorum. Bir de erken boşalıyorum. Erkekliğimle ilgili bir hastalık mı?
HER şeyin aşırısı zarar... Sık cinsel ilişki cinsel organlar, haz duyma, orgazmla ilgili farklılıklar yaratabilir. Hastalık olma şartı yok. Dinlenme dönemi gerekir. Eşinizle ilgili olarak bir değerlendirme yapmak gerekebilir. Kadınlarda doyumsuzluğa, cinsel taşkınlığa neden olan cinsel ilişkiye girme isteğine 'Nemfomani' diyorlar. Bu isteklilik devam ederse bu da aklında olsun.

Babamın göğüs ağrısı oldu. "Kalp damarın tıkalı" dediler. Anjiyo yaptılar. Stent taktılar. Bu stenti ne zaman çıkartırlar?
KALP damarı tama yakın tıkanırsa göğüs ağrısı yapabilir. Damara tel diyebileceğimiz bir alet sokulur. Bunun yardımıyla damarın içindeki kanın geçebileceği kadar genişletebilen balon uygulaması yapılır. Stent, balon işlemi ile açılan damarın tekrar daralma ihtimalini azaltsın diye damar duvarına takılan ince metalik tellerden örülmüş silindirik bir kafes denebilir. Stentler, açılıp kullanılmadan önce, 1-2 mm genişlikteki sönük bir balonun üzerine büzülmüş vaziyette yer alırlar. Stentler takıldıktan sonra tekrar çıkartılmazlar.

61 yaşındayım. Şekerim var. 9 yıldır insülin kullanıyorum. Ama uzun süredir hanımla beraber olamıyoruz. Çubuk mu taktırsam? Ne yapmalıyım?
ŞEKER hastalıkları düzensiz seyrederse erkeklerde iktidarsızlık, erken boşalma gibi bozukluklar yapabilir. Ancak her iktidarsızlığın sebebi de bu değildir. Mutlaka düzenli diyet yaparak kan şekerini düzende tut. Günde 10-12 bardak kadar yeterince su tüket. Mutlaka günde en az 1 saat egzersiz yap. Hemen üroloji muayenesi gerekli... Cinsel organın çalışmasını kontrol eden bazı ultrason ve tetkiklerin yapılması şart.
Hastalığın adını koyduktan sonra tedaviyi konuşuruz.

EŞİNE ANLAYIŞ GÖSTER
24 yaşındayım, 2 ay önce evlendim. Evlenirken ailelere ait bazı sıkıntılarımız oldu. Eşim, ilişkide ağrı çektiğini söylüyor.
Acaba bana kızdığı için mi böyle yapıyor?
CİNSEL birleşme sırasında ağrı, acı, yanma ve batma gibi hoşnutsuzluk durumlarına 'cinsel ilişki ağrısı' denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olunması gerekir. Yaklaşık olarak yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yoksa geleceğinizi olumsuz etkiler. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Belki de bu durumun hiç ilgisi yoktur. Yine de eşinin gönlünü al.

47 yaşındayım. Herkes meme kanserinden bahsediyor. Beni de bir korku sardı. Kendi kendimi muayene yapsam olur mu? Yardım edin.
KENDİ kendine meme muayenesi ideal olarak adet bitiminden sonraki günde, ayda bir kez yapılmalıdır. Çünkü adet kanamasının başlamasıyla birlikte kanda östrojen ve progesteron hormonlarının etkinlikleri nispeten azalır ve meme dokusunu incelemek kolaylaşır. Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler. Menopozda hormon ilaçları kullanan kadınlar da yine adet bitiminden hemen sonra yapabilir.

41 yaşında erkeğim. 4-5 yıldır genital bölgemde kaşıntı var. Doktora gitmedim. Ne önerirsiniz? Bana bir yol gösterin.
KASIKLAR, apış arası bölgeler havalanması az, terlemesi yoğun, kıllı bölgelerdir. O bölgelerin kaşıntılarında aklımıza ilk olarak mantar hastalıkları gelir. Kot pantolon gibi havalanmayı azaltan kıyafetler giyme. Duş sonrası iyi kurulan. Mutlaka doktor muayenesi şart. Utanmaya gerek yok. Doktora gidene kadar günde 1-2 kez deniz suyu veya tuzlu suyla silip kurulayın.