DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Ekim 2018

İlişkide ‘kriz’ çıkmasın

3 ay önce damarımı balonla açtılar. İlaç kullanıyorum. Arkadaşlar duymuş. Kalp hastalarının cinsel hayatı kısıtlamaları gerekiyormuş.
Ben de doktoruma soramamıştım. Bu doğru mu?
GEÇMİŞ olsun. Tıkalı damarlar tedbir alınmazsa ölüme bile neden olabiliyor.
Kalp damar hastaları, cinsel ilişki yaşarken tabi ki dikkatli olmalılar. Çünkü kalbin işi artar. Kalbin beslenme ihtiyacı artar. Damar tıkanıklığı tedbir almazsan sorun yaratabilir.
Yapılan çalışmalarda cinsel ilişki pozisyonunun, yani altta olmanın faydası tespit edilmemiş. İlaçları düzenli kullanmak, cinsel ilişki sırasında sınırları zorlamamak yeterli olacaktır.

MUTLULUĞA ŞEKER ENGELİ...
45 yaşındayım. 9 ay önce şeker hastası olduğumu öğrendim. Açken 135'i geçmiyor. Son 3 aydır cinsel hayatımda acayip sıkıntılar başladı. Şeker cinsel hayatı etkiler mi? Cinselliği bu kadar bitirir mi?
HAYIR. Cinsel hayatının etkilenmesi belki ilaçlardan, belki gereksiz kafaya taktığın gelecek ve hatta belki de şeker hastalığının dışında bir neden olabilir. Kan glikoz düzeyi iyi kontrol edilen birçok kişi hiçbir sorun yaşamaz. Kan glikozu uzun süreli kontrolsüz olursa erkeklerde beyinden çıkıp erkek cinsel organına giden sinyallerin iletilmesini yavaşlatan hasarlara neden olabilir.
Sertleşme için gerekli olan kan akımını kontrol eden sinirlerin ve damarların işlevini bozulabilir. Ancak sendeki kesinlikle böyle bir durum değil. Önce üroloji uzmanına muayene olmalısın.

Nafiz Bey, son 2 aydır susuzluğa dayanamıyorum.
Neredeyse günde 5-6 litre su içtiğim oluyor.
Yoksa bir hastalığım mı var?
ŞEKERSİZ diyabet de denilen "Diebetes İnsipidus" çok sık su içilen bir hastalıktır.
Susuzluk nedeniyle hastalığın dengesi bozulup ilerleyebilir.
Uzun süreli böbrek hastalıkları da su dengesinin önemli olduğu hastalıklardandır.
Bununla beraber tansiyon düşüklüğü, şiddetli ishali olanlar da susuzluktan etkilenebilir. İdrar söktürücü kullananlarda susuzluğa dayanamaz. Sen en iyisi iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Ona göre baştan aşağı bir değerlendirme yapalım. Varsa hastalığını tespit edelim.

3 aydır yemeklerden sonra sürekli tatlı yiyesim geliyor.
Yememeye çalışsam da dayanamıyorum. "Şeker hastası olursun" diyorlar. Olur muyum gerçekten?
YAPACAĞINIZ ilk iş iç hastalıkları uzmanına başvurmak. Genel muayeneniz sonrası şişmanlığınız, tatlı yeme isteğiniz, bize yapmayı unuttuğunuz veya muayene sırasında fark edeceğiniz şikayetleriniz için tetkikler gerekecek. Mutlaka şeker yükleme testi yaptırın. Tatlı yeme isteği şeker yüksekliğinin yanında şeker düşüklüğü nedeniyle de ortaya çıkan bir durumdur. Çoğu kez şeker hastalığının ilk döneminde ortaya çıkar. Sürekli tatlı yeme durumu fazla kiloyu beraberinde getirir. Karın ağrısı ve gaz açısından bağırsak hareket düzensizlikleri ve hastalıkları araştırılır. Hem gaz hem de şişmanlık için daha çok hareket etmeniz, egzersiz ve spor yapmanız şart. Sadece diyetle bu iş olmaz. Şeker tanısı, yapılan testlerden sonra netleşir.