DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Ekim 2018

Çocuğum olmuyor

Nafiz Bey, 4 kardeşimin de çocuğu oldu. Ama benim çocuğum olmuyor. Karımın doktoru benden meni istedi. Bu işe üroloji uzmanının bakması gerekmez mi?
BOĞAZINA bir şey kaçıp tıkansa, kadın doğum uzmanı ona da müdahale edebilir bu bir. (O zamanda 'Kadın doğum uzmanısın bana niye müdahale ediyorsun?' der miydin?) Kadın doğum uzmanı, çiftlerin her ikisine de test önerebilir bu iki. Bu konuyu onur meselesi gibi anlama, çünkü çiftlerin her ikisi sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olmama ihtimali her zaman herkes için var. Bir yıl korumasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmadığında erkeklerden de istenecek ilk tetkik "Semen-Sperm-Meni Sayımı" diye bilinen ifade edilen testtir. Mutlaka yaptır.

EŞİNLE PAYLAŞ
24 yaşındayım. Yeni evlendim. İlişkide hemen boşalıyorum. Daha önce cinsel ilişkiye de girmemiştim. Bir şeyler önerir misiniz?
ÖNCE eşinle olan cinsel ilişkini iş olarak görme. Eşinin de seninle aynı hisleri yaşaması gerektiğini unutma. Yani aklına başka bir şeyler değil, eşin gelsin. Erken boşalmayı engellemek için dikkatini başka konulara yöneltmek başlangıçta herkesin aklına gelebilen ilk ihtimaldir. Ama hakimiyeti tamamen kaybetmene neden olabilir. Cinsel ilişkinin hazzını da yaşayamazsın. Mutlaka psikolog, aile doktor veya iç hastalıkları uzmanı seni bir kez değerlendirsin. Bedensel, ruhsal, sosyal sıkıntılar tespit edilip kalıcı çözüm sağlanana kadar geciktirici jel, prezervatifle ilişkiye girme veya diğer yardımcı yöntemlerin sana uygun olanlarını doktorunun tavsiyesiyle uygulamaya başlayabilirsin.

23 yaşındayım. 5 aydır cinsel organımda sivilce gibi şeyler çıktı. Ama adetlerimde sıkıntı yok, düzenli. Kanser yapar mı? Kanser için tedbir alabilir miyim?
PANİK ve korku hastalıkların temelidir. Korkular bağışıklık sistemimizi bozar. Sakin ol. Önce her cinsel organ siğili kanser yapmaz. Senin hastalığının tanısının konması lazım. Hemen kadın hastalıkları uzmanına git. Korkulu rüya görmektense, uyumamak daha iyidir derler. Cinsel organ siğillerini genellikle Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz virüs yapar. Bazı HPV tipleri, rahim ağzında kanseri değişikliklere, rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilir. Bazı HPV tipleri ise kanser riski taşımaz. Basit siğil yapar. Bunları ayırt etmeden tedavi ve takip düzenlenemez.
Doktorun önerirse HPV aşısı da yaptırabilirsin.

57'SİNDE MUTLULUK
57 yaşındayım. Kendimi iyi hissediyorum. Daha yeni evlendim. Ancak ilişkide sertleşme sıkıntısı yaşıyorum. Neden oluyor?
ERKEN boşalma şikayeti günümüz erkeğinin ortak sorunu. Yaklaşık olarak her 3-4 erkekten birinde olur. Ara ara tekrarlayabilir. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusunda, hassas, duygusal, ayrıntıcı kişilik yapısında, son zamanlardaki cinsel etkinliğin sıklığın artışında ve buna benzer sayısız durumda uyarılma evresinin süresi kısalır ve erken boşalma görülür. Yaşla artmaz. Psikolog desteği gerekir. Ayrıca bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur. Merak etme. Gurur meselesi yapma.

Eşim 6 aylık hamile. Tansiyonu bir yükseliyor, bir düşüyor. Böyle ara sıra tansiyonu çıkarsa, babasının idrar söktürücüsünü kullanabilir mi?
SAKIN ha! Gebelik döneminde ortaya çıkan tansiyon yüksekliği sıradan bir durum değildir. Hem gebenin hem bebeğin hayati riskleri söz konusu olabilir. Mutlaka doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Gebelikte bazı tansiyon ilaçları kullanılabilir. Ayrıca sadece tansiyon yüksekliği değil idrarda protein kaybı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. İdrar söktürücüler bebeğin kan dolaşımını etkileyip ölümcül zararlar verebilir.