DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Ekim 2018

İlişkiyi etkilemez

Hocam, 7 senede 3 çocuğumuz oldu. Tabi ben dördüncü de olsun diyorum. Ancak kocam tüp bağlatmayı teklif etti. Nedir bu tüp bilgi verir misiniz? Ne yapmamı önerirsiniz?
ÇOCUK olması için kadının yumurtasını dölleyecek erkek dölü, döl yatağından yumurtalığa doğru giderken tünel gibi bir yoldan geçer. O yola tüp diyoruz. Ameliyatla tüp bağlanınca dördüncü çocuğun olma ihtimali çok çok azdır. Ameliyattan sonra artık gebe kalınması beklenmez. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde, vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez, bütün bu olaylar eskisi gibi devam eder. Zaten erkek açısından da değişen bir durum olmaz. Bunları düşünüp karar verin.

51 yaşındayım. Tansiyonum biraz yükselmeye başladı. Haftaya doktora gitmeye niyetim var. Tansiyonumu ölçerek gitsem nasıl olur?
AVRUPA Hipertansiyon Birliği'nin tansiyon takibi kılavuzu doktora gelmeden önce minimum 3 gün, tercihen 7 gün sabah ve akşam ikişer ölçüm (toplam 28 ölçüm) yapılmasını önerir. Sabah ölçümleri mümkünse ilaç alımından önce olmalıdır. Randevu tarihine yakın zamanlar dışında da kan basıncı ölçülebilir. Kan basıncı ölçme sıklığını belli kurallara bağlamak pratik olmayabilir. Amaç doktora fikir verecek ve hastada gerginlik yaratmayacak sayı ve sıklık olmalıdır.

SORUNUM SERTLEŞME
3 haftadır sıkıntım vardı. Cinsel isteğimi kaybetmiştim. Doktor ilaç verdi. Sertleşme sorunum bitmeye başladı. Ancak birden bire oldu. İyice kafam karıştı. Yeniden doktora gideyim mi?
UCUZ atlatmışsın. Bu duruma 'Priapizm' diyoruz. Ortada cinsel uyarı, cinsel ilişki yokken penis ereksiyona geçer. Çok uzun süre ereksiyon halinde kalabilir. Sert ve ağrılı bir durumdur. Priapizm, ürolojik acil bir durumdur. Erken müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Cinsel organ bölgesindeki bir travma sonrası, toplardamar tıkanmasına bağlı, depresyon ilaçlarının yan etkisi olarak, bazı kan hastalıkları, bazı kanserlere bağlı olarak da bu durum olabilir. Hemen üroloji uzman muayenesi ile başla. Depresyon ilacı için yazan doktorla konuş. Her şeye de kafanı bozma. Paniğin azalmazsa, başka sıkıntılarda eklenir. Bu da geçer. Takma.

Affınıza sığınarak bir şikayetim var. Ben emekliyim. Eşimle cinsel ilişkimiz zayıflamaya başladı. Aşk hayatımızı yeniden nasıl harekete geçirebilirim. Bize uygun şeyler nelerdir?
CİNSEL ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Bedensel, ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle doğrudan veya dolaylı paylaşabilirsiniz. Kızmayacağı şekilde söyle. Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir. Cinsel hayatınızın sağlıklı olabilmesi paylaşma ve ısrar etmeme prensipleri ile hareket edin.

YAŞI KAFANA TAKMA
42 yaşındayım. 3 haftadır cinsel organımda yanma hissi var. Cinsel isteksizlik de yaşıyorum. Eşim "Başka kadın mı var?" diye başımın etini yiyor. Bu yaşta böyle olması normal mi?
YAŞA değil, yaşadığına bakmamak gerekir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin atılamayıp biriken idrar için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikayetlerin önemli, gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

Nafiz Bey, 3 aydır kemik erimem var. İlaç kullanmak da istemiyorum. Yoğurt yesem geçer mi? Bir de yoğurt şişmanlık yapar mı?
YOĞURDU sevdiğin için ben de senin tercihini çok sevdim. Ben de yoğurdu çok severim. Suyunu da içerim. Mümkünse evde kendim cam kaplarda yaparım. Son kullanma tarihine mutlaka bakarım. Plastik kaplar da alacaksam, plastik kabın altındaki numaraya bakarım. Keçi yoğurdu, manda yoğurdu gibi farklı yoğurtları da mutlaka yemeye çalışırım. 100 gr. doğal sofra yoğurdu yaklaşık 80 kaloridir. Günde 1 kilo yesen 800 kalori eder. Kilo alanlar, öncelikle hareketsizlikten kilo alırlar. Yoğurt, kemik erimesi için iyi bir destektir. Ama tedavinin yerini tutmaz. Ayrıca tedavide kullanılan ilaca ait olumsuz bir durum yok.

Şekerim düşüyor. Sürekli acıkıyorum. Bana "Az az, sık sık ye" dediler. Ama sürekli kilo alıyorum. Bunun bir tedavisi yok mu?
VAR. Tatlı yedikçe aynı şikayetin tekrarlar. Sana özel, diyet uzmanı eşliğinde hazırlanmış diyet listesi tedavinin kendisidir. Diyet uygulamayan kişiler ileri bir tarihte şeker hastası yani Diyabetes Mellitus dediğimiz hastalığa maruz kalırlar. Mutlaka iç hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmen gerekir. Hipertroidi, parazit hastalığı ve diğer ihtimaller açısından da değerlendirilmen gerekiyor. İnsülin direnci varlığına göre gerekirse ilaç tedavisi de başlanır. İhmal yok, korkmak yok, gerekeni yapmak var.