DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Ekim 2018

Oğlum kısır galiba!

Hocam, 19 yaşında oğlum var. 3 aydır evliler. Çocuk olmadı. Kısırlık olabilir mi?
BENCE anlattıklarına göre sabredecek kadar vakit var. 1 yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik söz konusu olmaz ise kısırlık ihtimali araştırılabilir. Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerle olabilir. Hormonal nedenler, genetik nedenler, varikosel, geçirilmiş ameliyatlar, çevresel etkenler, hormonal düzensizlikler, kimyasal maddelerin kanserojen etkileri nedenler arasındadır. Çocuğu olmayan bir erkek, üroloji uzmanına başvurmalıdır. Önce muayene, özel sperm ve hormon tetkikleri gerçekleştirilir. Kesin tedavi olmasa bile erkeğin bu tedavilerle durumunun düzelmesi sağlanarak yardımcı üreme teknikleri yapılabilir.

Nafiz Bey, 42 yaşında bir erkeğim. 2 yıldır huzursuz bağırsak dedikleri hastalığım var. Gazlı bir şey içersem yandık! Şişiyorum. Hastalığım azıyor. Ne içsem rahatlarım?
HUZURSUZ bağırsak hastalığında gazlı ve kafeinli içecekler rahatsız eder. Kahve, koyu çay, neskafe, süt, sütlü kahve, limonata, boza, kolalı içecekler, kakao, salep gibi içecekler şikayetleri arttırabilir. Ihlamur, adaçayı, papatya, anason ve rezene çayı bağırsak hareketlerini kolaylaştırıp, rahatlık verebilir. Sakız çiğnemek, iç çekmek de gazını arttırabilir. Elinle karnını sağdan sola ovalayarak gazını çıkart. Tabi herkesin içinde değil!

HEMEN DOKTORA!
26 yaşında evli bir bayanım. Cinsel organımda siğil çıktı. Eşimde de var galiba. Adet kanamam olunca kaşınıyor. Tehlikeli olur mu?
SENİN muayene sonucuna göre siğil dediğin değişikliklerin sebebi önemli. Dediğini doğru kabul edecek olursak cinsel organlarda siğil, Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz mikropla olur. HPV virüsü, cinsel ilişki ile (vajinal, anal veya ağızdan) geçer. Siğil haline gelmeden de bulaşma olmuş olabilir. Siğiller, HPV bulaşmasından 6 hafta ile 6 ay arasında görülebilir. Cinsel organlardaki HPV ile temas etmiş herkeste siğil görülmeyebilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bence kadın hastalıkları uzmanı seni muayene etsin.

3 aydır sivilcelerim var. İyice yoğunlaştı. Tahlilde Ast: 61, Alt: 89 çıktı. Açlığa tahammülsüzlüğüm oluyor. Bana yardım eder misiniz?
Tabi ki ederim. Yeter ki dinle. Yağlı ciltlerde sivilceler daha fazla olur. Karaciğer testlerinde hafif yükselme var. Karaciğer yağlanmalarında da testler bu kadar bozuk çıkabilir. Açlığa tahammülsüzlük durumunda kan şekeri düştüğünden özellikle glikozlu hazır gıdalar yani çikolatalar, meyve suları, lokumlar, çok tüketilebiliyor. Hatta birçok gıda miktar olarak da çok tüketilebiliyor. Bu da karaciğer yağlanması yapabilir. İç hastalıkları uzmanı gözetiminde LDH, GGT, TSH, LDL Kolesterol, Trigliserid baktır. Şeker yükleme testi yaptır. Hepatit hastalığı ile ilgili bazı testleri yaptır. Karaciğer ultrasonu çektir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.

ÇARPINTIM VAR
Nafiz Bey, benim neyim var anlamaıyorum! Midemin üstünde göğsümün altında aşırı derecede çarpıntı var ne yapmalıyım?
ÖNCE muayene gerekir. Ancak çarpıntı şikayeti olduğunda TSH, tam kan sayımı, EKG, 24 saat EKG holter monitorizasyonu gibi temel tetkikler gerekebilir. Çarpıntı olarak bazen kalp atış kuvveti hissedilebilir. Bu da muayene sırasında netleşir. Ayrıca alışkanlıklar, mesleki bilgiler tanı koymamızda yardımcı olabilir. Bunları da öğrenmemiz uygun olur.

14 haftalık gebeyim. Doğumun rahat olması için hareket, egzersiz yapmak istiyorum. Bana neler önerirsiniz?
DÜZGÜN duruş eğitimi önemlidir. Karın içi basınç artmışken, daha dikkatli iş yapmak gerekir. Özellikle çocuk doğduktan sonra bakım için kuvvetli kollara ihtiyaç duyulur. Kol egzersizleri bunun için çok önemlidir. Gittikçe artacak beden ağırlığı için bacakların kuvvetlendirilmesi gerekir. Hareketli bir bedende ödem, varis ve kramplar da az olur. Bu konuları öğreneceğin ünitelerinde ehliyet sahibi olması en az bu konular kadar önemlidir.

70 yaşındayım. 10 senedir kasık fıtığım var. Kalp hastasıyım. Ameliyat olamıyorum. Buna çare olacak bitkisel bir karışım önerebilir misiniz?
BİTKİSEL karışımlar fıtığı düzeltmez. Çeşitli tedbirler var olan fıtığın ilerlemesini, içine bağırsakların girip tıkanmasını engeller. Ağır kaldırmamalısınız, kabız kalmamalısınız, kuvvetli öksürükler şikayetleri ve hastalığın şiddetini arttırabilir. Kabız kalmamanız için çayı çok ve demli içmeyin. Papatya, rezene, ıhlamur gibi sıcak içecekleri tercih edin. Tuvalet ertelemeyin. Yeterince su için. Bir kez fizik tedavi uzmanına muayene olun.