DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Eylül 2018

Eşim beni bunaltıyor

Altı aylık evliyiz. Eşim çok sinirli. Cinsel ilişki konusunda da huysuzlanıyor. Bunalıyorum. Hasta olabilir mi? Ne yapmalıyız?
TAM kan sayımı ve TSH testi yaptır. Hipertroidi, kansızlık tahammülsüzlük yapar. Gün içinde çok çalışıyorsa tahammülü azalır. Eşinin kulaklarına baktır. Az duyuyorsa sesini yükselterek konuşur. Sen bağırıyor diye sinirlendi zannedersin. Siz gerilirseniz o da daha fazla gerilir. Birbirinize gerginken cinsel istek azalabilir. Yorgunluk, uyku düzensizliği, depresyon, kaygı cinsel hayatı sıfırlar. Seni de zincirleme olarak etkiler. Eşinin gönlünü al.
Derdini dinle. Tahlilleri yaptır. Adet durumunu da öğren.

AKINTI NASIL DURUR?
Hocam bu soruyu size mi sormalıyım bilmiyorum ama eşimle cinsel ilişkiye girdikten sonra önden beyaz akıntı geliyor.
Gelmemesi için ne yapmalıyım?
Sebebini bulmamız gerekir. Mantar hastalıkları beyaz akıntı yapabilir. Kadınlardaki akıntılar özellikle şeker hastalığının ilk belirtisi bile olabilir. Mutlaka hem Kadın hastalıkları uzmanı hem de iç hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmen gerekir. Erkeklerdeki ilişki sonrası akıntılarda ise prostat hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli olmak gerekir. Bu konuyu ihmal etmeyin...

21 yaşındayım, kabız değilim ama yemekten sonra karnımda şişme oluyor. Gören 'Hamile misin' deyince sıkılıyorum. Elbiselerim sabah oluyor akşam olmuyor. Neden olabilir?
YEMEK yerken konuşuyorsan, yemekle birlikte gazlı içecek tüketiyorsan, hele de bu içecekleri pipetlerle tüketiyorsan, iyi çiğnemeden hızlı yutuyorsan, gaz yapan yiyecekler yiyorsan, yemekten sonra sigara içiyorsan, yemekten sonra hemen çay içip oturuyor-uzanıyoryatıyorsan, yemek öncesisonrası abur cubur sakız çiğneme alışkanlığın varsa YEMEKTEN SONRA ŞİŞME OLUR. Bu dediklerimizin tersini yap. Hareket et. Sağ elinle sağdan sola karnını ovala, sık sık su iç. Bir kez de burnun tıkalı baktır. Nefsine hakim olup bir oturmaya çok yemezsen de daha iyi olur.

C VİTAMİNİ HANGİSİNDE BOL?
Nafiz Bey, malum önümüz kış. Bende vitamin takviyesi almak istemiyorum. Belki çok sorulmuştur ama hangi sebze ve meyvelerde C vitamini çok bulunur?
Frenküzümü, kara lahanası, lahana, karınabahar, altıntop (greyfurt), portakal, mandalina, turunç, limon suyu (su katılmış olarak), yine portakal, mandalina, altıntop suyu, paprika, yeşil biber, maydanoz, ananas, vişne, kuşburnu, çilek, tere, böğürtlen, ağaç çileği, roka, tere, çilek... Mevsiminde ne varsa mutlaka ye. Sadece C vitamini değil envayi çeşit fayda var.

Okul mevsimi başladı. Şimdi evdekilerin biri öksürüp biri iyi olacak. Öksürük başlarsa ne zaman doktora başvurmak gerekir?
BİR aydan fazla süren kuru öksürük, bir haftadan uzun süren ani başlangıçlı öksürük, yüksek ateşle birlikte görülen öksürük, yeni bir ilaç başladıktan sonra ortaya çıkan öksürük, sarı yeşil balgamla birlikte olan öksürük, göğüs ağrısı ile birlikte olan öksürük, sigara içenlerin zaten var olan öksürüklerinin şiddet, süre ve şeklinin değiştiği durumlarda mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

MİDE FITIĞI NE DEMEK?
Altı aydır öksürüyorum. Geçen hafta endoskopi yaptılar. Mide fıtığın var dediler. Yediklerine dikkat et dediler. Bir şey vermediler. Mide fıtığı ne demek? Yemekle ilgili ne yapabilirim?
Yemek borusunun karnımızın içine indiği boşluktan midenin yukarı çıkmasına mide fıtığı denir. Dışardan gözle görülmez.Düzeltmezsen ameliyatlık hale gelebilirsin. Öğün sayısını arttır. Az az, sık sık yemek ye. Belden yukarı yükselecek şekilde yatağını düzenle. Gazlı ve asitli içeceklerden sakın. Aşırı sıcak, soğuk, baharatlı, yağlı besinler tüketme, Zayıfla, Karnını sıkan çamaşır ve kemer kullanma. Kuru yemişleri fazla yeme. Alkol, sigara varsa hastalıktan kurtulamazsın. Mutlaka bırak. Şişmandan zayıfla. Ameliyatlık hale gelmeden önlem al.

12 aylık bebeğim var. Kışın sık sık grip olurum. Grip aşısı yaptırmak istiyorum ama emziren annelere grip aşısı yapılır mı?
EVET. Yapılabilir. Ölü aşı olduğundan annenin bağışıklığını düzenler. Bununla beraber anne bedeninde ortaya çıkan koruyucu maddeler hem anneyi, hem de bebeği korur.