DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Şubat 2018

Dilim kahverengi. Kanser miyim?

43 yaşındayım. 11 yıldır günde 1 paket sigara içiyorum. Dilim kahverengi. Kahveci, dili böyle olan müşterisinin kanser olduğunu söyledi. Beni korkutmuş olabilir mi?
Dil-dudak kanseri gelişmesinde sigara çok önemli bir nedendir.
Maalesef dediği doğru.
Erken tedbir almazsan dudak ve dilde önce iltihaplanmalar sonra kanserleşmeler olabilir.
Sadece dil değil, bedenindeki her organda sigara hasar yapabilir.
İltihaplar hakemlerin futbolculara gösterdiği sarı kartlardır. Kırmızı kart çıkmadan sigarayı hayatından çıkart. Bol su iç. Diş fırçası ile günde en az 2 kere yumuşak yumuşak dilini de fırçalayarak temizle. Bir su bardağı suya, 1 çay kaşığı karbonat karıştır.
Ağız içini günde 2 kere gargara yapıp tükürerek temizle. İç hastalıkları veya kulak burun boğaz uzmanına muayene ol.

Son günlerde sıkıntım arttı. Kapalı yerlerde bunalıyorum. Tiroit bezim çok çalışıyordu.
Ondan olabilir mi?
Olabilir. Bunun için troid bezi çalışmasını gösteren TSH testi yaptır.
Ancak kış depresyonu dediğimiz, kapalı yerlerde kalma, açık havanında bulutlu veya yağışlı olması nedeni ile kapalı, karanlık olması sıkıntıların şiddetini arttırır. Olabildikçe dış ortamlarda bulunmaya dikkat et. Ekranlardan uzak kal. Hareketli aktiviteler, varsa deniz, göl, nehir gibi su kenarı alanlarda gezme gibi faaliyetlerde bulun.

​BENDE 'TIK' YOK!
62 yaşındayım.
Eşim öldü. Fıtık ameliyatı olduktan sonra bende tık yok.
Evlenmek istiyorum, nasıl evleneceğim?
Bana bir yol gösterin, derdime derman olun.
Ne yapmalıyım?
Öncelikle hormonal olarak bedenin ne durumda olduğunu anlamamız gerekir.
Testosteron, Prolaktin, TSH, Tam Kan Sayımı testlerini yaptırın.
Moraliniz düzelmeden şikayetinizde düzelmeyebilir. Ayrıca kalp damarlarını da kontrol ettir. Damar darlığı var mı yok mu hem kalp damarları hem de cinsel organınızın damarlarının kontrol edilmesi gerekir. Önce iç hastalıkları uzmanının takibine gir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.

​3-4 DAKİKA SÜRÜYOR!
3 aylık evliyiz.
Cinsel ilişkimiz 3-4 dakika devam ediyor. Ben rahatlıyorum ama eşim pek rahatlamıyor.
Ben mi erken rahatlıyorum yoksa sorun onda mı?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak eşin bu ortalama doğal kabul edilen sürelerde rahatlayamıyor. İlişkide zevk alma durumu cetvelle, dakikayla ölçülmez. Eşinizi tanıyın, anlayın. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz bir durum olabilir.
Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Onun rahatlamasını istiyorsan rahatlama önceliğini ona verecek şekilde davran.

​SÜREKLİ KARNIM AĞRIYOR
19 yaşındayım. 2 yıldır sürekli karın ağrısı şikayetim oluyor. Yılda 4-5 kere aciller gidiyorum. Apandisit deyip ameliyat bile ettiler. Hangi doktora gitmeliyim?
"Ailevi Akdeniz Ateşi" veya "FMF" denilen hastalığa uygun bir tarifin var. Birçok hastalığa benzer. Ateş ve karın ağrısı, çeşitli eklem ağrıları hatta farklı şikâyetlerle bile çıkabilir.
Kanda lökositoz, sedimantasyon, fibrinojen ve CRP yüksekliğinin bulunması tanıda yardımcı olur.
Kesin tanı genetik analizde MEFV gen mutasyonunun gösterilmesi ile koyulur. İç hastalıkları veya Romatoloji uzman takibi gerekir.

Doktor Bey, ilişkiden sonra beyaz akıntı geliyor. Gelmemesi için ne yapmalıyım?
Neden böyle olur? Yardım edin...
Sebebini bulmamız gerekir. Mantar hastalıkları beyaz akıntı yapabilir.
Kadınlardaki akıntılar özellikle şeker hastalığının ilk belirtisi bile olabilir. Hem kadın hastalıkları uzmanı hem de iç hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmen gerekir.
Erkeklerdeki ilişki sonrası akıntılarda ise prostat hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli olmak gerekir.

27 yaşındayım. 3 yıldır Romatizmam var.
Kortizon hapı kullanıyorum. Kaygı, korku olunca hemen halsizleştiğimi fark ettim. O zaman tansiyonum düşük çıkıyor. Tuzlu bir şeyler yemek istiyorum. Hatta arkadaşlarım güneşlendin mi esmerleşmişsin diyor. Ne yapmalıyım?
Tespitlerin çok önemli. Böbrek üstü bezi çalışması azaldığında bu tip şikâyetler bir arada görülebilir. İç hastalıkları uzmanına git. Kortizol, ACTH, Aldosteron, kan tuzları, böbrek çalışmasını gösteren testler isteyebilir.
Bazı filmler gerekebilir.
Kortizonlu ilaçların kullanımı sırasında ortaya çıkmış olabilir.
Gerekirse bu ilaçların dozu yeniden ayarlanmalı.