DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Şubat 2018

Menopoz döneminde cinsel hayat

Kimseye soramadığım bir derdimi sizinle paylaşmak istiyorum. 52 yaşındayım. Menopoza girdim. Cinsel ilişkiye girmekten korkuyorum.
Biraz kuruma var. Cinsel ilişkide acı verir mi?
Menopozda cinsel organ kuruluğu oldukça sık rastladığımız bir durum. Bunun için özel jeller mevcut.
Kadın doğum uzmanınız veya iç hastalıkları uzmanınız ilaç yazacaktır. Ayrıca cinsel ilişki için her ikinizin de dinlenmiş ve stressiz olduğunuz bir zamanı seçin. Cinsel ilişki için en iyi zaman dinlendirici bir gece uykusundan sonra sabah erken ya da kısa bir gündüz uykusu sonrasıdır. Güzel bir yemek yiyin. Cinsel ilişkiye girmeden önce 1-3 saat bekleyin. Cinsel ilişkiden önce reçete edilmiş ilaçlarınız varsa alın. Mastürbasyon bazen kendine güvenmenizi yeniden sağlayabilir. Birbirinizi sevin ve dokunun. Ortamın sizin sevdiğiniz özellikler taşımasına dikkat edin.

İdrar yaparken kan geldi. Tahlil yaptırdım. "Prostatın büyümüş" dediler. Daha önce de kum döküyordum. Bu prostatı büyütür mü?
Hayır büyütmez. Prostat bezi hastalıklarında, idrar kese hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kum dökme diye özetlenen kristal birikimlerinde idrar yolunda kanama olabilir. Prostat bezi ile ilgili tanı koyabilmek için idrar tahlili, kan tahlili, ultrason filmi, üroloji uzmanı muayenesi gerekir. Genelde hastalar uzman muayenesi dışındakileri yaptırır. Uzman muayenesinde tereddütte kalırlar. Birçok hasta bu nedenle tanı konmadığından hastalığı ilerler. Doğru, üroloji uzman muayenesine.

TANSİYON İLACI DÜZENLİ KULLANILMALI

Babam tansiyon ilacını almıyor. Aspirin içiyor. Mide kanamasından korkuyorum.Aspirini de keselim mi?
Olursun desem olmuyor. Olmazsın da diyemiyorum. Yani "Hatalardan hata beğenin" diyorum.
Kontrolsüz hipertansiyonu olan insanlarda aspirin kullanılması beyin kanaması gibi organ içi kanamalarının sonuçlarını arttırıcı etkisi olabilir.
Bırakırsa pıhtılaşma risklerini arttırabilir. Yani kilosu fazlaysa versin. Tansiyon ilacını düzenli kullansın. Aspirin kullanımını doktoruyla düzenlesin. Mide hastalığı varsa başka pıhtılaşma azaltıcı ilaç kullansın. Tedaviye sen değil, doktor ilaç ekleyip çıkarsın.

FANTEZİ AŞKI BESLER

Eşimle ilişki sırasında hemen bitiyoruz. "Fantezi yapın" diyorlar. Fantazi ne demek?
"Fantezi" diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı "sınırsız hayal" demektir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin.
Bedensel, ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle doğrudan veya dolaylı paylaşabilirsiniz.
Kızmayacağı şekilde söyle.
Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir.

FAZLA KİLO ŞEKERİ TETİKLER

Şeker hastalığından çok korkuyorum. Annemde, şeker hastalığı yok. Teyzelerimde şeker var. Ama hepsi de çok şişman. Ben 68 kiloyum. Unutmadan babamda da şeker yok. Ben risk altında mıyım?
Kilonuzu yazmışsınız ama boyunuzu yazmamışsınız. Ailede diyabet öyküsü olanlar, sigara kullananlar, kalp ve tansiyon hastaları, bel çevresi geniş olanlar, kilolu olanlar, gebeliğinde dört kilonun üzerinde çocuk doğurmuş olanlar, hareketsiz yaşam sürenler, stres altındakiler, şehirlerde yaşayanlar şeker hastalığı riski altındadır. Kafayı her şeye takma. Düzenli beslen, düzenli hareket et. Bol su iç. Mümkünse iç hastalıkları uzmanına muayene ol.
Gerekirse 75 gram glikoz ile 2 saatlik şeker yükleme testi yapılabilir.

Önemli bir şirketin yönetimindeyim. Yaşım 56. Bu aralar bazı konuları hatırlamakta zorlanıyorum. Vitamin takviyeleri aldım. Ama değişen bir şey yok. Umarım beyin hastalığının habercisi değildir. Tavsiyeleriniz olur mu?
Kaygı yoğunluğu yüksek bir ortam tarifiniz var. Beslenme durumunuza göre beyin ihtiyaç duyduğunda yeterince besin alamayabilir. Bu durumda kayıt etmesi gereken bilgileri kayıt edemezse hatırlamak istediğinde de hatırlayamaz.
Eğer unuttuğunuzun farkındaysanız, beyin hastalıkları açısından panik yapmayın.
Beslenme alışkanlıklarınızı düzeltin. Kaygı, stres kontrolünüzü yeniden gözden geçirin.
Takibine girebileceğiniz iç hastalıkları uzmanınızı tespit edin.
Muayene olun. Ardından gereken tetkikler netleşir.

27 yaşındayım böyle bir şey görmedim. 4 gündür su gibi büyük abdest yapıyorum. Günde 4-5 kere tuvalete gidiyorum. İflahım kesildi. Ateşim yok. Doktora gitmem gerekir mi?
İshal, iflahını kestiyse doktora gitme zamanı gelmiş demektir. Çünkü ishal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir.
İshalin 3 günden fazla sürdüyse, karnında veya makatında şiddetli ağrı varsa, 38.8 derece veya üstünde ateşin oluyorsa, dışkında kan veya katran rengi varsa, susuzluk bulguların varsa, çocuğunda ishal varsa doktora başvur.
Gecikme. İshal sıvı kaybına neden olabilir. Bu kayıp yerine konmazsa ciddi tehlike yaratabilir.
Acilen doktora git.