DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Şubat 2018

Prostat mıyım?

Doktor Bey, sık idrara çıkıyorum. Gecede idrar için kalkıyorum. 52 yaşındayım. Kan testi yaptırdım.
Prostatın normal dediler. Başka ne olabilir?
Prostat bezinin hastalıkları sadece kan testine bakılarak tanı koyulan hastalıklar değildir. En sık rastlanılan iyi huylu Prostat Bezi Büyümesi (BPH) hastalığı da bu şikayetlerin sık görüldüğü bir durumdur. BPH'nın değerlendirilmesi hastanın tıbbi özgeçmişi ve aile geçmişinin tartışılmasını, fizik muayeneyi ve hastanın bulgularının değerlendirilmesini gerektirir.
Prostatın büyüklüğünü belirlemek, hastalık belirtilerini şiddetlendiren veya bu belirtilere neden olan diğer hastalıklar ve bozuklukları dışlamak için laboratuvar testleri ve görüntüleme taramaları kullanılabilir. PSA dediğimiz değer normal de çıksa 'Prostat hastalığı' olabilir. Bazen prostat kanseri belirtilerini araştırma amacıyla prostat biyopsisine gerek duyulabilir. Yani mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca şeker hastalığı da bu şikayetlere neden olabilir.
Bununla ilgili iç hastalıkları uzmanı yardımcı olur.

49 yaşındayım. 7 yıldır şeker hastasıyım. Bu sene bana bir şey oldu. Eşimle beraber olurken sertleşme sorunu yaşamaya başladım. Şeker etkiler mi? Cinsel hayatımın normal gitmesi için nelere dikkat etmeliyim?
Cinsel yaşamınızı normal bir şekilde sürdürebilmeniz için kan şekerinizi iyi kontrol etmeniz çok önemlidir.
Kısa dönemde düşük ve yüksek şeker düzeylerini önlemek, cinsel yaşamınızı dolaylı yoldan iyileştirebilir.
Uzun dönemde kan şekerinin iyi kontrol edilmesi, şekerle ilgili diğer bozulmaların önlenmesine yardımcı olarak cinsel fonksiyonlarınızın düzelmesini sağlayabilecektir. Bu durum, kan şekerinizi normal sınırlar içinde tutmak için uygun dozda insülin almanız anlamına gelmektedir. Uzun süren yüksek şeker sizi yorgun düşürebilir.
Sertleşme problemi yaşayabilirsiniz.
Ayrıca yüksek şeker kadın ve erkek cinsel organında mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Bunun sonucu ağrı ve kaşıntı olur ve cinsel istek azalabilir.
Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza danışın.

ÇOK ASABİYİM
Yeni evliyiz. Adet döneminde çok gerginim. Arkadaşım depresyon ilacı verdi. Şikâyetlerim daha da arttı. Ne yapayım?
Evlilik başlangıçları gerilimli olabilir. Korku ve gerilim her şeyi olumsuz etkiler. Şimdi önce kadın hastalıkları uzmanına git. Cinsel organ ve çalışmasına ait bozukluklar varsa tedbir al. Eşinle bu konuları konuşabilmelisin.
Özellikle depresyon tedavisine yönelik alınan anti depresanların cinsel istekte azalma, orgazmda gecikme ya da orgazm olamama gibi sorunlara neden olabilir. Gerekirse psikolog veya psikiyatrist desteği alırsın.

ELMA KABIZ YAPAR
Doktor bey sık sık kabız oluyorum.
Ben meyveyi çok çok seviyorum. Ama kabız yapanlar hangisi kafam karıştı...
Genel olarak elma, şeftali, muz kabız yapabilir.
İshal olanlar kullanınca faydalı olur. Ayrıca sana kabızlık yapan meyvelere ayrıca dikkat etmelisin.
Başka bünyede kabızlık yapmayan gıdalar sende yapabilir.
Kendi kendini takip etmelisin.

SİLİKON SÜTE ZARAR VERİR Mİ?
Memelerime silikon taktırdım. Şimdi gebe kalmak istiyorum. Süt verebilir miyim?
Süt silikonla temas eder mi?

Silikon Protezin yerleştirilmesi için kesi yeri meme başının etrafı ya da meme altı çizgisinden yapılır.
İkisinin de yapılamadığı durumlarda koltuk altından kesi yapılabilir. Protez meme dokusu içine değil arkasına konduğu için meme dokusuna zarar vermez. Silikon protez süt emzirmeyi, gebeliği önlemez.
Süt silikonla temas etmez.