DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Şubat 2018

Nefesim kesiliyor

45 yaşındayım. Şişmanım. Gece çok horluyorum.
Eşimle ilişkiye girdiğimde nefes nefese kalıyorum. Bir de kısa sürüyor. Horlamamdan da şikayetçi. İlişkiden önce ilaç alsam iyi olur mu?
Sigara içip içmediğini yazmamışsın.
Ama yazdıkların kendine bakmadığını düşündürüyor.
Sadece ilaç almak cinsel ilişkinin süresini etkilemez.
Horlama, kötü uyku uyumak demektir. Cinsel ilişki düzelttiği belirtilen ilaçların, ciddi yan etkileri de vardır. Kalp hastalığının olup olmadığı bilinmeli.
Tabi ki kilo vermelisin. Midyat'a pirince giderken, hazır olanı da kaybetme. Hemen muayene ol.
Kafana göre ilaç kullanma.

Kız kardeşimin yaklaşık 6 aydır başı ağrıyor. Defalarca doktora gittik. 'Bir şey yok' diyorlar. Ama ağrı geçmiyor. Ne yapmalıyız?
Bir sürü hastalık baş ağrısı yapar. Önce iç hastalıkları uzmanına gidin.
Hipertansiyon, kansızlık, açlık, stres, migren, göz bozuklukları, sinüzit, boyun omur hastalıkları, baş ağrısı yapabilir. İlk değerlendirme sonrası öncelikle takip ve tahliller belirlenir. Sonuçlarına göre tanı konur. Ona göre tedavi ve takipler uygulanır.
Sabır ve gayret şart. Bu arada baş ağrısının özelliklerini tespit edin. Ne zaman başlıyor, ne kadar sürüyor, ağrı sırasında tansiyonun kan şekerin kaç, ağrını neler arttırıyor, neler iyi geliyor, ailede var mı, ilaçlara nasıl cevap veriyor?
Bunlar önemli...

KÖTÜ KOKULAR GELİYOR
İdrarım kötü kokuyor. Antibiyotik kullandım.
Geçmedi. Neden?
Antibiyotiği doktor mu verdi, sen mi kullandın belirtmemişsin. Önce tam idrar tahlili, kan glikozu testleri yapmak lazım.
Şeker hastalığının ilk belirtisi sık idrar ve idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasıdır. Bunun için doktora gitmek şart. İdrar kültürü, antibiyogram gibi ileri testler de gerekebilir.
Şeker yükleme testi, son üç aylık kan şeker düzeyinin ölçümü, gereğinde ultrasonografik tetkikler ile ayırıcı tanı tamamlanır.
Özellikle kadınlarda idrar yolunun kısa olması, sık idrar yolu iltihaplarına yatkınlık oluşturabilir. Dışkı veya idrar yapma sonrası temizliğe dikkat edilmezse idrar yoluna dışkı bulaşıp sık enfeksiyona neden olabilir. Temizliğe dikkat et.

BASUR KANSER YAPAR MI?
Basurum var. Ara ara makattan kanamam oluyor. Kansere döner mi?
Hemoroid veya basur, makat bölgesindeki damarların genişlemesidir.
Dışkılama dönemi ile ilgili ağrılar, kabızlık, dışkıda kan, kanlı dışkılama şeklinde ifadelerle tanımlanırlar.
Kolon kanseri de benzer şikâyetlerle kendini gösterebilir.
Kolon Endoskopisi en önemli ayırıcı tanıdır.
Endoskopi sırasında gerek olursa alınacak biopsi, kanserin ayrıntılı tanısının konmasına yardımcıdır. Bununla beraber muayene bulguları, görüntüleme yöntemleri ile de tanı tamamlanır. Şikâyetiniz varsa tanıyı doktor koysun. Ama basur, kansere dönmez.

​İLACI BIRAKAYIM MI?
Tansiyonum yükseliyordu. Doktor ilaç yazdı, şimdi normale döndüm. İlaçları bıraksam olur mu?
Olmaz. Tansiyon ilaçlarını bırakma. İlaçlarla beraber tansiyonun normal seyrediyor. İlaçlarını kullanırken, tansiyonun düşmeye başlarsa ilaçları bırakma zamanı gelmiş olabilir.
Bu kararı da doktor versin.
Çünkü başka sebeplerle de tansiyonun düşmüş olabilir.
İshal olanlarda sıvı kaybı nedeniyle de tansiyon düşer.
Geçici olarak tansiyon ilaçlarını bırakırız. Ama sonra başlarız.

20 yıldır sedef hastasıyım. Bir türlü geçmedi. Ne yapmalıyım? Bana ne önerirsiniz?
Sedef dediğimiz hastalık iyi huylu, uzun süreli, tekrarlayıcı, mikropsuz iltihapla seyreden bir cilt hastalığıdır. Ciltte çizilme, ısırık, sıyrılma, dövme, güneş yanığı gibi hasar olursa 1-2 hafta içinde orada sedeflenme olabilir. Bu nedenle, cildini zarar görmesin diye iyi koru.
Yaz kış güneşlen, tabi üşütmeden. Enfeksiyonlardan korun. Sigara ve alkol kullanıyorsan bırak.
İlaçlarını kontrol et. Bazı tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler, sıtma ilaçları, kalp yetmezliği ve ritim düzenleyici ilaçlar, bazı antibiyotikler ve mide ilaçları sedefi arttırır.
Selenyum ve E vitaminli destekler. Badem, fındık, fındık yağı, ıspanak, şalgam, pancar, brokoli, kivi, kabak, kuşkonmaz ye. En önemlisi stres, sıkıntı, dert, evham, kaygı, keder, depresyon, bunalım artarsa hastalık artar. Mutlaka doktor takibinde kal.

26 yaşında erkeğim. Yüzüm ve parmaklarım şişiyor. Doktor stresten dedi. Ne yapmalıyım?
Aldığın ilaçlar varsa onları öğrenelim.
Ayrıca el ve yüzde şişmeler alerjik durumlarda, bazı romatizma hastalıklarında da olabilir. Bunlar için yapılmış tahlilin var mı? Bilmiyorum.
Stres bedende birçok hormon ve salgıyı etkileyebilir.
Mutlaka tam idrar tahlili yaptır. Protein kaçağı var mı? Bakalım. Ayrıca daha önce Hepatit gibi bir karaciğer hastalığı geçirdiysen karaciğer testleri, protein, albümin testleride görülmeli. Bu anlattıklarımdan yapılmayan varsa tekrar doktoruna git. Kalanları yaptır.