DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Şubat 2018

Depresyonun sert etkisi...

61 yaşındayım. Son 4-5 aydır sertleşemiyordum. Doktor antidepresan verdi. 1 haftadır kullanıyorum. Ancak şimdi de sürekli sertleşmiş olarak duruyorum. Ne yapmalıyım?
İlginç ve sık rastlanmayan bir durum bu. Priapizm dediğimiz penisin kendiliğinden ağrılı sertleşmesi söz konusu gibi duruyor. Penisin seksüel istek duymaksızın uzun süreli sertleşmesi hali olarak tanımlanabilir. Muhtemelen depresyon ilacının yan etkisidir. Önce o ilacı almayı kesin. Ayrıca yaşlılarda nedensiz de bu durum görülebilir.
Ama üroloji doktoru tarafından muayene edilmeniz gerekir.
Mümkünse acil başvuru yapın.

Neşem yok. Uyuyamaz oldum. Depresyon ilacı başladılar. Bir işe yaramadı. Ne yapmalıyım?
İlaca devam et. Bu anlattıklarınla bile depresyon ön tanısı konulabilir. Bedenin ile ilgili bazı testler lazım.
Ancak depresyon ilaçları da ağrı kesiciler gibi hemen etki etmez. Depresyon ilaçlarında (antidepresanlar) tedaviye yanıt, ortalama 3-6 haftada belirginleşir. İlk verilen antidepresan ilacına yanıt oranı yüzde 55-75 düzeyindedir.
Yanıt, hastanın belirtilerinin en az yarı yarıya düzelmesi olarak tanımlanır. Depresyon belirtileri kontrol altına alındıktan sonra ilk atakta en az 6 ay, 2 ve daha fazla atak geçirenlerde en az 12 ay koruyucu tedavi gereklidir.

KİSTLERE DİKKAT EDİN
21 yaşında bir bayanım. Hem kiloluyum, hem kıllıyım, hem de şişmanım. Arkadaşlarımın arasına bile katılmak istemiyorum.
Adet düzensizliğim de beni sinirli yapıyor. Doktorlardan da çekiniyorum. Ne önerirsiniz?
Duygusal ve hassas bir bayan olduğunuz kesin. Tabii bir de utangaç. Çoktan doktora gitmeliydin. Bu anlattıkların Polikistik Over dediğimiz bir hastalıkla uyumlu. Yumurtalıklarındaki kistler ve hormonal farklılıkların bu şikayetlere neden oluyor. Önce hormon testleri gerekli. Bir de karın ultrasonu yaptırmalısın. İlaç tedavileri, stres kontrolü ve egzersizle bu şikayetlerin yoluna girer. Umutsuzluğa gerek yok. Üzülmek hiçbir sorunu çözmez.

​KÖK HÜCRE NAKLİ...
Ağabeyime akciğer kanseri tanısı koydular. Hem kemoterapi hem de radyasyon vereceklermiş. "Sonra kemik ilik nakli gerekebilir" deyip kendisinden kemik iliği alacaklarmış. İşin aslını öğrenebilirmiyim?
Kemoterapi ve radyoterapiye duyarlı tümörlerde tedavinin esası, yüksek doz tedaviyle kemik iliği boşalmasına neden olmaktadır. Kişinin kendi kemik iliği veya damarından toplanan kök hücrenin, tedavi rejimi sonrasında kendisine verilmesine "otolog kök hücre nakli" denir. Nakil tarihinde kök hücreler özel işlemle çözdürüldükten sonra hastaya tekrar geri verilir.
Hastanede kalış süreniz yaklaşık 3 haftadır.

HASTALIK SEÇMEYİN
Annemde yumurtalık kanseri vardı. Benim de adet düzensizliğim oldu. Doktor CA-125 diye test istedi. İnternetten baktım, kanser testiymiş. Ne yapacağımı bilmiyorum...
Ben ne yapacağını biliyorum. Testi yaptırıp, internete girmeyeceksin. Kendine hastalık seçip, sahiplenmeyeceksin.
Öncelikle CA-125 yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılmaktadır. Tedavi bittikten sonra kanserin nüks edip etmediğini belirlemek için de CA-125 testinden yararlanılmaktadır. Ayrıca normal adet kanaması sırasında, gebelik, endometriyoz ve pelvisin iltihaplı hastalığı gibi rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeyleri yükselebilmektedir.
Yani Ca-125 sadece kanser ile ilgili bilgi vermez.

​BUNLARI UNUTMAYIN
Babama alzheimer tanısı koymuşlar. Ben Azerbaycan'da yaşıyorum. Babamda başka bir hastalık olabilir mi? Başka test gerekir mi? Ne yapmalıyım? Hangi uzmana gitmeliyiz?
Alzheimer hastalığı; bellek kaybı, zihinsel yetilerde giderek azalma, kötüleşen dil ve konuşma becerileri, kişisel ve davranışsal değişiklikler ile karakterize geri dönüşsüz bir bunama formudur. Beyinde senil plaklar (SP'ler) ve sinir lifleri yumakları denilen anormal protein oluşumlarının birikimine bağlı olarak sinir hücre hasarı ve hücre ölümü oluşmaktadır. Beynin birbiriyle beraber çalışan kısımlarının haberleşmesi bozulur. Bu tanıyı koymadan hastaya Vitamin B12, FT4, TSH, tam kan sayımı, sodyum, potasyum, klor, karbondioksit, kan gazı PH testi, sedimentasyon, HIV, RPR ve uyuşturucu ilaç kullanımı ile ilgili tespitler yapılmalıdır.

Doktor bey, nişanlımdan ayrıldım. 2 aydır depresyon hapı kullanıyorum. 1 haftadır mememden süt geliyor. Adetlerim de düzensiz. Hangi ilaç iyi gelir? Ne yapmalıyım?
Stres ve depresyon durumlarında prolaktin dediğimiz hormon artar. Bazı depresyon ilaçları da bu hormonu arttırabilir. Bu hormon arttığında da adet düzensizliği, memelerde şişme, ağrı, sütsü sıvı gelmesi gibi şikayetler meydana gelebilir.
Önce aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına başvur. Prolaktin ve muayene sonucuna göre başka kan testleri gerekebilir. "İlaç yutayım her şey geçsin" diye bir şey yok.