DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ocak 2018

Erken boşalma sorunum var

5 yıllık evliyim. Erken boşalma sorunum var. Doktorlar geciktirici jeli önermedi. İşe yaramaz dediler. Acaba siz ne önerirsiniz?
Cinsel ilişki öncesi halin erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres, depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlar da olumsuz katkıda bulunur.
Eşinin olumsuz tavrı, kibri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin, şefkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

Neşem yok. Ağlayıp duruyorum. Depresyon ilacı başladılar. Bir işe yaramadı. Ne yapayım?
İlaca devam et. Sadece bu anlattıklarınla bile depresyon ön tanısı konulabilir. Bedenin ile ilgili bazı testler lazım. Ancak depresyon ilaçları da, ağrı kesiciler gibi hemen etki etmez. Depresyon ilaçlarında tedaviye yanıt, ortalama 3-6 haftada belirginleşir. İlk verilen antidepresan ilaca yanıt oranı yüzde 55-75 düzeyindedir. Depresyon belirtileri kontrol altına alındıktan sonra ilk atakta en az 6 ay, 2 ve daha fazla atak geçirenlerde en az 12 ay koruyucu tedavi tekrarlama olasılığını azaltma açısından gereklidir.

POTASYUM BÖBREKLER İÇİN TEHLİKELİ
74 yaşındayım. 25 yıldır böbrek hastasıyım. Mayıs'ta kalp krizi geçirdim. Değerlerim yükseldi. Artık haftada 3 gün diyalize giriyorum.
İki böbreğinde de kist var. Siyah kist iyi gelir diyorlar. Ne yapmalıyım?
Sakın yoğun miktarda turp tüketme. Turpun içinde yoğun miktarda potasyum vardır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda potasyum artışı olur. Böbrek potasyumu atmadığından fazla potasyumun zararları söz konusu olabilir. Diyaliz sonrası potasyum değerlerini sorun. Ayrıca size özel yemek listesi hazırlanması gerekir. Yediklerin hastalığını etkiler. Etrafın sözüyle hareket etme.

​BAŞKA HASTALIK OLABİLİR Mİ?
Doktor bey bir konuda yardımınızı istiyorum. Babama Alzheimer tanısı koymuşlar. Ben Azabaycan'da yaşıyorum. Babamda başka bir hastalık olabilir mi? Başka test gerekir mi? Yardımcı olun...
Alzheimer hastalığı (AH) geri dönüşsüz bir bunama formudur. "Her yaşlı mutlaka Alzheimer olur" diyemeyiz.
Beyinde sinir lifleri yumakları denilen anormal protein oluşumlarının birikimine bağlı olarak hücre ölümü oluşmaktadır. Bu tanıyı koymadan hastaya Vitamin B12, FT4, TSH, Tam Kan Sayımı, Sodyum, Kan Gazı PH testi, Sedimentasyon, HIV,RPR ve uyuşturucu ilaç kullanımı ile ilgili tespitler yapılmalıdır.

​KİSTLERİM VARMIŞ KANSER MİYİM?
24 yaşındayım. Adet düzensizliğim için doktora gittim. Yumurtalık kistlerim varmış. İnternetten baktım. Kanser olabilirmişim. Çok korkuyorum!
Hemen internetten çık. Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir. Depresyona bile sokabilir. Polikistik Over Hastalığı, neredeyse her 10 kadının 1 tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir. Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Her duyduğuna inanma, inansan da panik yapma.

​AĞABEYİM HASTAYMIŞ!
Ağabeyimde akciğer kanseriymiş. Kemoterapi ve radyasyon vereceklermiş. Sonra kendisinden kemik iliği alacaklarmış. Bu nasıl bir tedavi?
Kemoterapi ve radyoterapiye duyarlı tümörlerde tedavinin esası, yüksek doz tedaviyle kemik iliği boşalmasına neden olmaktadır. Kişinin kendi kemik iliği veya damarından toplanan kök hücrenin, tedavi rejimi sonrasında kendisine verilmesine "Otolog kök hücre nakli" denir. Daha önceden hastadan alınan kök hücreler dondurularak saklanır. Nakil tarihinde kök hücreler özel işlemle çözdürüldükten sonra hastaya kateter aracılığıyla tekrar geri verilir. Hastanede kalış süreniz yaklaşık 3 haftadır. Bu nedenle bu işlem yapılabilir.

42 yaşındayım. 3 aydır tetkikler yapıldı. Romatizmalı eklem iltihabı olmuşum. İnternete baktım. Kafam biraz karıştı. Ne yapmalıyım?
Sakin ve sabırlı olmalısın. İnternetle kafanı karıştırırsan düzelme olmaz. Bağışıklık sistem hastalıkları stres, sıkıntı, kaygı, evham ve huzursuzlukla sürekli azar. Artritin kelime anlamı, eklem iltihabı demektir. Romatoid artrit, küçük eklemlerin (el eklemleri, el bileği ve ayak eklemleri) öncelikle tutulduğu, kronik (6 haftadan uzun süreli) seyir gösteren ve tuttuğu eklemde hasara neden olan birçok organ ve sistemi de tutabilen otoimmün bir iltihabi eklem hastalığıdır. Yaygın bir hastalık olup, her yüz kişiden birinde görülür. Çoğunlukla 40-60 yaşlarında başlar. Kadınlarda, erkeklerden 3 kat daha fazladır. En önemli tedavi takiptir. Doktorunu seç. Takibine geç.