DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ocak 2018

Cinsel ilişki sonrası tükeniyorum

Eşimle cinsel ilişki sonrası ben resmen tükeniyorum. Eşim, benim kadar yorulmuyor. Benimle ilgili bir hastalık olabilir mi?
Yorulmaktan kastını orgazm olmak diye anladım. Kadın ve erkeğin orgazm sonrası halleri farklıdır. Orgazm sonrası erkek, yeniden cinsel ilişkiye girebilmek için belli bir zamana ihtiyaç duyar. Kadınlarda bu süre çok daha kısadır. Hatta arka arkaya orgazm olabilirler. Bu sana ait bir hastalık gibi durmuyor. Ancak akciğer hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, kan şeker düşüklüğü, hipertroidi, ve burun tıkanıklığı gibi hastalıkları olanlar cinsel ilişkide çabuk yorulabilir.

Doktor bey 34 yaşındayım. Vezneciyim. AIDS sadece cinsel ilişkiyle mi bulaşır?
Virüs, cinsel ilişki sırasında vücuda vajina, vulva, penis, rektum veya ağız dokusundan içeri girebilir. Kanında HIV virüsü olan birinin kanından hazırlanan kan ürünüyle de kan yoluyla HIV size bulaşabilir. HIV taşıyan kişinin kanıyla temas eden mikroplu iğne ve şırınga, tıbbi cihazlarla temas edenlere bu virüs geçebilir. Gebelik veya doğum sırasında HIV enfeksiyonu kapmış ve tedavi edilmemiş gebe kadınların yaklaşık dörtte biri ila üçte biri bebeklerine bu virüsü geçirebilir. Virüsle enfekte annelerin sütüyle bebeklere de HIV bulaşabilmektedir. Yani HIV bulaşmış kan ürünü ile sizin bedeninizin kanı temas ederse bulaşma ihtimali olur.

TUZ NASIL ZARAR VERİYOR?
Hocam ben tuzu çok kullanıyorum. 31 yaşındayım. Şimdiye kadar bir zararını görmedim. Nasıl zarar veriyor ki?
Sen zararını görmedin ama şimdilik. Bedenimizdeki yedekler şimdilik seni idare ediyor. Damar sertliğin giderek artıp damar tıkayıcı hastalıklar ve özellikle hipertansiyon açısından sana zarar verebilir. Günlük tuz kullanımı ülkemizde kişi başına yaklaşık 16-18 gram. En fazla günde 6 gram tuz öneriliyor. Yani neredeyse üçte biri. Bedenimiz için 0.25 gram tuz her işimizi hallediyor. Bu kadar tuz gıdaların içinde zaten var. Yani hiç tuz atmadan yemek yenilse bile beden ihtiyacı karşılanmış oluyor. Yani bence şansını zorlama. Hazır şikayetin yokken tedbirini al.

MENİ TESTİ VERMEM ŞART MI?
2 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmuyor. Kadın doğum doktoru benden meni istedi. 4 kardeşiz. Hepsinin de çocuğu var. Bu test şart mı?
Boğazına bir şey kaçıp tıkansa kadın doğum uzmanı ona da müdahale edebilir bu bir. (O zaman da 'Kadın doğum uzmanısın bana niye müdahale ediyorsun' der miydin?) Kadın doğum uzmanı Çiftlerin her ikisine de test önerebilir bu iki. Bu konuyu 'Onur meselesi' gibi anlama, çünkü çiftlerin her ikisi sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olmama ihtimali her zaman herkes için var. Bir yıl korumasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunmadığında erkeklerden de istenecek ilk tetkik "Semen-Sperm-Meni Sayımı" diye bilinen ifade edilen testtir. Yaptır...

​ORGAZM OLAMIYORUM
42 yaşındayım. Son 3 haftadır. Cinsel organımda ve torbalarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?

Dereotu satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi? Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken idrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikayetlerin önemli, gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

​SİGARA VE İÇKİYİ BIRAK
Doktor bey 41 yaşındayım. Adetlerim düzenli. Tarama olsun diye kemik taraması yaptırdım. Düşük çıktı. Annemin kullandığı kemik ilacından kullanabilir miyim, zararı olur mu?
Sakın kullanma. Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma. Önceliklle menopoz dışı kemik erimesinin nedenleri araştırılmalı. Tanı konmadan tedavi yapılmaz. Annenin kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilaçlar sende sakınca yaratabilir. Gebelik ihtimali devam eden hastalarda bu ilaçlar riskli olabilir. Sigara, alkol kullanımı varsa bırak. Yeterli uyku, kalsiyumlu gıda alımı ve düzenli egzersiz kemik erimesinde uygulanan ilaç dışı tedavidir.

​Tiroidim için 4 aydır doktora gidiyorum. Bazıları 'Normal', bazıları 'Yine gel' diyor. FT3-Ft4 testlerim normal ama TSH düşük. Ne yapmalıyım?
Tahlil sonuçlarını yazmamışsın. Ancak anlattıklarına göre subklinik hipertroidi dediğimiz bir durum bu. İlaç kullanıp kullanmadığını yazmamışsın.
Tiroid bezi az çalışması durumunda kullanılan ilaçların dozu biraz fazla gelirse tahlil sonuçları böyle gelebilir. Dopamin, dobutamin, steroidli ilaç kullanımlarında da aynı sonuçlar çıkabilir. Bu durumda ayrıca Cushing hastalığı da araştırılmalıdır.