DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Ocak 2018

Eşimi mutlu edemiyorum

6 yıllık evliyim, erken boşalma sorunum var. Haftada 3-4 kere yapıyoruz. 4-5 dakika sürmüyor. Eşimi, mutlu edemiyorum. Ne yapmalıyım?
Panik yok. Neticede 2 kişilik bir konu bu. Önce kendinle ilgili şartları düzene koy. Uykusuz kalma. Gerilim, kaygı, korku, pilini çabuk bitirir. Başarısızlık korkusu başarısız yapar. Cinsel ilişki öncesi hafif tokluk hali olmalıdır. Ancak sertleştirici ilaçlara hemen başvurma.
Senin için söylediklerimi eşin içinde düzenle. Acele işe şeytan karışır. İlişki öncesi sevişme dönemini yeterince yaşayın.
Bir yere yetişmiyorsunuz unutmayın. Geciktirici jeller faydalı olabilir. Bunlara rağmen düzelme yoksa üroloji ve iç hastalıkları uzmanına başvur

Nafiz Bey, 3 aylık bebeğimiz var. Eşimin sütü az geliyormuş. Sütü arttırmak için ne yapmamız gerekir?
Rahat ol. Öncelikle anne ve bebeğe huzurlu ortamlar sağlamalıyız. Yemesi, içmesi kadar ruhunun beslenmesi de önemlidir. Bebek büyüdükçe süt ihtiyacı artabilir. Annenin memesi boşalsa da bebeğin emme isteğinin sürdüğünü, bebeğin sık sık emerek sütü arttırmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Anne memesinin sık aralıklarla boşaltılması, su içilmesi, yeterli uyuma sütü arttırır. Anne her 2 memesini her emzirmede 10-20 dakika emzirsin. Günde 9-12 kez, 2-3 saat arayla emzirmeye çalışsın, 3 gün içinde süt artmadıysa anne her bir memesini her emzirme sonrası 5-10 dakika boyunca sağsın.

GÖĞSÜM AĞRIYOR. KANSER MİYİM?
26 yaşındayım. Teyzemde meme hastalığı var. Sağ mememde 3 haftadır hafif bir ağrı ve kızarıklık var. Ben de kanser olabilir mi?
Özellikle meme şikayetlerinde muayene bulguları çok önemlidir. Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünya da kadın kalmazdı.
Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için, meme ve meme başında farklılık meme ve meme başının görünümünde değişiklik olması gerekir. Ayrıca memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması gerekir.

ANEMİ HASTALIĞI NEDİR?
Doktor bey iyi günler. 1 ay bana kansızlık tanısı koydular. Pernisiyöz anemi dediler. İnternetten baktım kafam karıştı. Bu hastalık neden olur? Neler yapmalıyım?
Pernisiyöz Anemi ve B vitamini eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normal gelişimleri sürecinde olduğu gibi büyümelerine ve sonrasında bölünmelerine izin vermediğinden bu hücrelerin üretimlerinin azalmasına yol açar. İntrinsik faktör eksikliği, B vitaminlerinden fakir diyet, B vitaminlerinin emiliminde azalma varsa bu tip kansızlık olur. Eksik vitaminin bedene enjeksiyonla verilmesi sonrası takip yapılır. Merak etmeyin. Genel olarak tedaviye iyi yanıt aldığımız bir hastalıktır.

​ERKEN BOŞALIYORUM
5 yıllık evliyim. Erken boşalma sorunum bitmiyor. Geciktirici jel doktorlar önermedi. 'İşe yaramaz' dediler. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi halin, erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres, depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur. Eşinin olumsuz tavrı, kibri, kaprisi, zor beğenir olması, ona karşı hassasiyetin, şefkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar.
Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

​MORALİM ÇOK BOZUK!
3 aylık evliyiz. İlişkimiz 3-4 dakika sürüyor. Ben rahatlıyorum ama eşim pek rahatlamıyor. Moralim bozuk. Ben mi erken rahatlıyorum yoksa omu geç rahatlıyor ya da rahatlamıyor?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak cinsel ilişkide zevk alma durumu cetvelle, dakikayla ölçülmez. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazm-uyarılma durumu erkeklerden farklıdır. Ruhunu da okşayın. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Onun rahatlamasını istiyorsan rahatlama önceliğini ona verecek şekilde davran.

Gut hastasıyım. Ne yapsam ne etsem sürekli ayağım şişiyor. Hap da alıyorum ama kesin tedavisi yok mu?
Kesin tedavisi senin hastalığı öğrenmen ve kabul etmenle mümkün. Yediğin yemek, fazla kilo, stres, evham, sıkıntı, uyku düzensizliği, alkollü içecekleri tüketmek, sigara içmek, çarpma, düşme, burkmalar Gut ataklarını tekrar ettirir. Özellikle yemeklere dikkat et. Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da dikkatle tüketilmelidir. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.