DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Ocak 2018

Sertleşme olmuyor nedeni nedir!

21 yaşındayım. Yeni evlendim. Eşimle cinsel ilişkiye girmeye çalışıyorum. Tam sertleşme olmadan boşalıyorum. Nedeni nedir?
Yeni evli çiftlerde cinsel ilişkinin başında sıkıntılar olabilir. Daha önce eğitimi ve deneyimi olmayan durumlar olduğundan sabır, sevgi ve gayret gerekiyor. En büyük sıkıntı korkmanız. Eşinizde sizde bunu utanarak korkarak yaşamaya çalıştığınız sürece çözümler gecikebilir. Başarılı başarısız olmak diye bir şey yoktur. Hem kendi bedeninizi hem eşinizin bedenini tanımak ve bir arada olmaktan zevk almak için yeterince zamanınız olduğunu unutmayın. Bununla birlikte bazı hastalıklar, çeşitli ilaç kullanımları, uyuşturucu, alkol, sigara kullanımı bu duruma neden olabilir.

Doktor bey idrar yolu enfeksiyonum, şeker hastalığım nedeni ile sık sık oluyor. Bu arada antibiyotik tedavisi olurken de bazen şeker yükselmelerim oluyor. Bu normal mi?
Duruma göre değişir. Şöyle ki Şeker Hastaları enfeksiyon geçirmeye yatkındırlar. Ayrıca bedende enfeksiyon varsa kan şekeri yükselmesi olabilir. Ancak tedaviye başlandıktan sonra eğer düzenli bir diyet listesine uygun beslenme oluyorsa şekerin yükselmesi beklenmez.
Fakat bazı antibiyotikler kan şekerini yükseltebilir.
Özellikle içinde Sulfometakzol, Siprofloksazin bulunan antibiyotikler kan şekerini yükseltebilir. Kullanılan antibiyotiklere bu nedenle dikkat etmek uygun olur.

​ANNEMİN ÇOK AĞRISI VAR
Hocam; annem 57 yaşında. Uzun zamandır ağrıları var. Bir doktor Fibromyalji hastalığından bahsetti.Tedavisi var mıdır?
Evet bu bir hastalık ismi. Tedavisi var. Hem ilaçlı hem de ilaç dışında yapılan tedavi uygulamaları var. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar tedavide kullanılabilir. Ayrıca magnezyum tuzları ve Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılabilen farklı ilaçlar da verilebilir. Ağrı kesicilerin, kortizonlu ilaçlar direk tedavide çok fazla etkisi yoktur. Hem egzersiz hem de stres kontrolü öğrenilip uygulanmazsa sadece ilaçla kalıcı fayda sağlanmaz. Uzun süreli bir hastalık olsa da ölümcül ve organ-uzuv hasarı yapan bir hastalık değildir.

SEBZE BÖBREK TAŞI YAPAR MI!
Hocam bizim aile boyu böbrek taşımız var. Geçenlerde arkadaşım siz sebzeyi yıkamadan yiyorsunuz taş yapar dedi. Annem çok titizdir. Bizde de bol bol sebze yenir. Bu yüzden mi taş var?
Hayır. Tabi ki sebze ve meyvelerin temizlenerek tüketilmesinde fayda var. Ama direk sebep bu değil. Özellikle tatlı patates, pazı, ıspanak, taze fasulye, taze soğan, biber, lahana, domates, pancar, kereviz, maydanoz, havuç, şalgam çok tüketilirse bazı bedenlerde böbrek taşı oluşumu daha sık görülebilir. Bu nedenle bu sebzelerden çok tüketiyorsanız sakınmanızda fayda var. Aynı şekilde her arkadaş sohbetinden bu kadar etkilenme.

ÇABUK ACIKIYORUM KABUS GÖRÜYORUM
Çabuk acıkıyorum. Şekerli yemek istiyorum. Uyku düzenim de bozuk. Ha bire kâbus görüyorum. Sinirliyim. Sinir doktoruna git diyorlar. Uyku ilacı alsam olmaz mı?
Arabanın alarmı çalınca susturuyor musun? Sebebini mi arıyorsun? Bedenin alarm verince sebebini ararız. Alarmı susturunca sıkıntı geçmez. Hatta ilerler. Önce İç hastalıkları Uzmanına git. Bedene ait nedenler araştırılır. Anlattıklarına göre "Kan şekeri düşüklüğü" olabilir. Açlık veya çok şekerli veya çok miktarda kan şekerini hızlı yükselten gıdalar yedikten sonra ortaya çıkabilir. Halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi yapan, iş verimini düşüren ve sizi kızgın, öfkeli, sabırsız bir hale getiren bir durumdur. Çok sık olmasına rağmen üzerinde pek durulmayan önemli bir hastalıktır.
Kilo veremeyen kişilerin çoğunda reaktif hipoglisemi vardır. Doğru muayene olmaya.

​MİDE FELCİ OLUR MU!
Şeker hastasıyım. 5 yıldır hazımsızlık nedeniyle doktora gidiyorum. Son tahlillerden sonra mide felci olduğumu söylediler. Ben bir şey anlamadım. Mide felci ne demek?
Normalde yenilen Vagus siniri denilen bir sinir kablosu var. Yemekten sonra bu kablo ile mide hareketlerinin yapılması sağlanır. Bu da midenin kasılmasını sağlar. Midenin içindeki gıdalar aşağı doğru ilerler.
Vagus siniri uzun süre yüksek şekerle devam eden şeker hastalarında zarar görebilir. Bu kablo zarar görünce mide hareketleri sağlanamaz. Bir çeşit felç olmuş denilebilir. Bunun için sana mide felci demişlerdir. Bildiğin felç gibi düşünme. Hem şekerini düzene sok. Hem de sana denilenleri düzenli yap.

Ağrı kesicileri sık sık içmek zorunda kalıyorum. Böbrek çürümesi yapar mı?
Ağrı kesici ilaçlar çeşit çeşittir. Her bir çeşidin yan etkileri farklıdır. Çürüme tabiri yerine çalışma bozukluğu dersek daha iyi olur. Gereksiz ağrı kesici kullanımı böbreğin çalışmasını bozabilir. Bu yüzden çok dikkat etmeli...