DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Ocak 2018

Dar çamaşır kısırlık yapmaz

25 yaşındayım. Yeni evlendim. 8 aydır eşimle çocuğumuz olmuyor. Bana "Dar külot giyme kısırlık yapar" demişlerdi. Bununla ilgisi var mı?
Yok öyle bir şey. Yapılan araştırmalarda kısa ve dar çamaşır giyen erkeklerde torbalarda ısı artışına neden olabileceğinden dolayı kısırlık yapabileceği düşünülmüş. Ancak yapılan birçok araştırmada değişik iç çamaşır giyme alışkanlığı olan erkeklerde sperm sayısında ve hareketliliğinde azalma saptanmamıştır. Yani tıbben böyle bir bilgi yok.

Evladım ben turunçgillerle büyüdüm. Şimdi hastalıklar var malum. C vitaminli olsun diye greyfurtla ilaç içiyordum. Komşum, "Greyfurt yemeyin, ilaçları suyuyla içmeyin" dedi. Bana zarar verir mi?
Greyfurt bazı ilaçların bedendeki etkisini değiştiriyor. İlaçlar bir işe yaramaz hale gelebiliyor veya zehirleme yapabiliyor. Yaklaşık 40'dan fazla ilacı etkilediği biliniyor. Ritim bozukluğu ilaçları, kolesterol ilaçları, bazı tansiyon ilaçları, bazı mide ilaçları, psikiyatri ilaçları, bazı ağrı kesiciler, bazı sık kullanılan iktidarsızlık ilaçları greyfurttan etkilenip zehirleme yapabilir. İlaç kullanmıyorsan dengeli miktarda greyfurt ye. Kansere karşı koruyucu maddelerle, damar sertliğini azaltan maddeler içerdiğinden normalde faydalı bir meyve.

BEL FITIĞI AŞKI ETKİLER
Eşim 6 ay önce bel fıtığı oldu. Son 2 aydır bel ağrısı devam ediyor. Bir de cinsel ilişkide sertleşmiyor. Tam zamanında beli ağrıyor. Fizikçi "Cinsel hayatınız etkilenir" dedi. Fıtık bunu etkiler mi?
Etkileyebilir. Tüm organlara ait sinir lifleri elektrik kabloları gibi omurların içinde geçer, beyine bağlanır. Cinsel organları çalıştıran sinir lifleri bel bölgesi omurlarının içinden geçer. Fıtık olursa sinir lifleri sıkışır, ezilir.
Çalışması bozulur. Bel fıtığı tedavi edilmezse sadece cinsel organ çalışma bozuklukları değil, idrar ve dışkılama sıkıntıları bile olabilir.
Ayrıca bel hareketlerinde kısıtlılık, bel de güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kuvvetsizliklerde olabilir. İhmal etmeyin. Bir an önce gerekli tedaviye başlayın.

65 YAŞINDA CİNSEL YAŞAM
65 yaşındayım. Gözüm biraz bozuk ama bileğim sağlam. Hanıma laf geçiremiyorum. "İstemiyorum gayri. bu yaşta olur mu" diyor. Benim yaptığım ayıp mı? Yoksa hasta mıyım?
Tabi bu biraz özel hayat. Cinsi münasebet için eşinin izni ve katkısı gerekiyor. Haliniz yerindeyse ayıp değil, günah değil. Ama eşinizin bu konudaki görgüsü bu olabilir. Makul karşılamak lazım. Ancak birlikte aile doktorunuza, iç hastalıkları uzmanınıza, belki psikoloğa birlikte gidin. Hatta gerekirse Kadın hastalıkları uzmanınıza bu konuyu açın. Eşinizin kaygılarını azaltıp. Bilgilerini arttırın. Sonra konuyu tekrar birlikte değerlendirin.

SINIRSIZ HAYAL
2 yıllık evliyiz ama cinsel yaşantımız fena değil. Yani diyorum daha heyecanlı olabilmesi için değişik şeyler yapmak istesem eşime söylemeli miyim? Yoksa sürpriz mi yapmalıyım?
Aklına geleni eşinle paylaş. "Fantezi" diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı "Sınırsız Hayal"dir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Ancak eşinin rahatsız olduğu durum olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir. Cinsel hayatınızın sağlıklı olabilmesi paylaşma ve ısrar etmeme prensipleri ile hareket edin.

1 aylık hamileyim. Gebeliğim iyi geçsin istiyorum. Yediklerime dikkat ediyorum. Balık yağı desteği de alayım mı?
Gebelikte omega-3 ya da daha yaygın bilinen adıyla "balık yağı" almanın gestasyonal diyabet (gebelik diyabeti), hipertansiyon ve eklampsi denen hastalık oluşmasını önlemediği saptanmıştır. Avrupa'da yapılan çalışmalarda yüksek riskli gebelere son trimestrde (son üç ayda) günde 2.7 gram EPA+DHA yağ asiti verildiğinde prematür doğum riskinin yüzde 33 den yüzde 21'e azaldığı gösterilmiştir.
Gebelikte EPA ve DHA alan annelerinin beyin fonksiyonlarının daha iyi olduğu iddia edilmişse de ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Yani en azından zararı yok. Ama bütün mucizeleri balık yağından beklememek lazım.