DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Aralık 2017

Eşim beni yarı yolda bırakıyor

Cinsel ilişki sırasında eşimin ağrısı oluyor. Hemen bırakıyoruz. Ben de erken boşalıyorum. Ne yapmamızı önerirsiniz?
Eşinle ilgili duyduğun korku erken boşalmaya zemin hazırlar. Erken boşalma; cinsel ilişki sırasında erkeğin istemi dışındaki boşalmadır. Önce kadın doğum doktoruna gidin. Onun bu şikayetinin nedenini bulun tedavisini yapın. Sonrasında da erken boşalma oluyorsa senin muayene sıran geldi demektir. Bu da utanılacak bir durum değil. Psikiyatrist, üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Ailenin ve toplumun cinselliğe bakış tarzı, üzüntülü yaşantılar, ayrılık kaygısı, eksik veya yanlış bilgilendirilme, eşler arasındaki iletişim biçimi, cinsel istismar, eşler arası uyumsuzluk, cinsel başarı kaygısı, fiziksel ya da psikiyatrik hastalıklar, yorgunluk ve stres, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, evlilik öncesi ve dışı ilişkiler de erken boşalmanın diğer nedenleridir.

6 AY İÇİNDE ÇOCUK OLMAZ
Hocam 6 aydır evliyiz. Çok istememize rağmen çocuğumuz olmadı. Çevremdekiler 'Kısır mısın?' diye soruyor. Sizce bende bir sorun mu var? Çocuğum olmayacak mı?
Öncelikle herkesin özel hayatı kendini ilgilendirir. Kısırlık dediğimiz durum, çiftlerin 1 yıl süresince çocuk istemeleri ve doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tarif edilir. Yani tıbben en az 6 ay var. Ayrıca bedensel olarak hiçbir sıkıntı olmasa da gebelik gerçekleşmeyebilir.
Stres-evham-korku-kaygı gebeliğin gerçekleşmesini engelleyebilir. Evlilik yeni bir hayattır. Bir sürü değişiklik olur. Sular çalkalanır. Durulması vakit alır. Acele etmeyin. Panik yapmayın.

Geçen akşam maç yaptık. Torbalarımda ağrı oldu. Acile gittik. 'Testis torsiyonu' tanısıyla ameliyat ettiler. Nedir bu hastalık?
Ucuz atlatmışsınız. Ttanı konmasaydı ne olurdu, önce onu düşünüp bugüne şükür edin. Testis torsiyonu erkek erbezlerine kan taşıyan damarların bulunduğu spermatik kord kendi etrafında burulur, döner. Spermatik damarlar kan taşıyamamakta ve eğer bu durum erken bir zamanda düzeltilemezse testis nekroze (kangren) olmaktadır. Ameliyat edilmemiş inmemiş testislerde de risk yüksektir.
Ani gelişen testis ve kasık ağrısı, bulantı ve kusma olur. Bazen de şikayetler yavaş gelişir ve gecikmelere neden olur. Torbalar hassas ve ağrılıdır.
Ultrasonografi ayıcı tanıda önemlidir.
Tedavisi acil cerrahidir. Geçmiş olsun.

EFOR TESTİ YAPTIRAYIM MI?
Babamda kalp krizine bağlı kalp yetmezliği oldu. Doktor benim de efor testi yaptırmamı istedi. Şikayetim yok. Efor testi nedir?
Doktorun gerekli gördüğü durumlarda başvurulan bir tanı yöntemidir. Hasta koşu bandı üzerinde koşarken kalp EKG'si kaydedilir. Gizli koroner arter hastalığının tanısının konulmasında yardımcı olan bir tanı yöntemidir.
Normal hayattaki hareketlerle kalp şikayeti olmazken, hareket arttığında normalde belli olmayan hastalık tespit edilebilir. Ailesinde kalp-damar hastalığı, ani ölüm olanlar, şeker-hipertansiyonyüksek kolesterol düzeyine sahip hastalar doktor istediğinde mutlaka bu testi yaptırmalıdır. Sen de yaptır. Korkma. Varsa hastalık başına iş açmadan bulunsun, tedbiri alınsın.

Bronşitim vardı. Doktora gittim. Sigara içtiğim için KOAH olduğumu söyledi. Bu hastalık ciddi mi?
Her hastalık ciddidir. Sigara dumanıyla nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar.
Bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır.
Sigarayı bırak, tedavi olmaya bak...