DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Kasım 2017

İlişkide pilim çabuk bitiyor

40 yaşındayım. 9 ay önce evlendim. 3 aydır hanımla cinsel ilişkiye girdiğimizde çabucak pilim bitiyor. Ara ara şeker ilacı kullanıyorum. Şeker yüzünden mi?
Şeker hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Erken boşalma şikayetlerden birisidir. Bu nedenle perhiz-su-hareket-düzenli tedavi ve stres kontrolü şarttır. Düzensiz beslenen, düzensiz ilaç kullananlarda olumsuzluklar fazla görülür. Erken boşalmanın en önemli sebebi stressıkıntı- korku-kaygıdır. Bunun üstüne yorgunluk, uykusuzluk, ispatlama çabası, isteksizlikte eklenince 3 tane hap yutsan nafile. Zaten 3 tane hap da yutulmaz. Bir kez mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca şikayetlerin geçmezse psikolojik destek al. Önce uykunu al. Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir. Cinsel ilişki bir iş bir görev değilir. Gerilim erken boşalmayı tetikler.

​MENOPOZ CİNSEL HAYATI ETKİLER Mİ?
Yaşım 52. Yaklaşık 6 aydır menopozdayım. Biraz huzursuzluk yaşıyorum. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?
Evet. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır.
Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Yunanca 'Men' yani 'aylık' ve "Pause' yani 'kesilme' anlamına gelen kelimelerle ifade edilmiştir. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise cinsel ilişkide olması gereken kayganlığın azaltır.
Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki şikayetleri azaltabilir.

3 yıldır gut hastasıyım. Bu gut hastalığında ilacın dışında tedaviye katkı sağlayacak öneriler nelerdir?
Diyetisyen önerisiyle "Pürinden fakir diyet" edinebiliriz. Özellikle kırmızı et, sakatat ve deniz ürünleri kısıtlanmalıdır.
Özellikle bira başta olmak üzere alkol almamak uygun olacaktır. Zayıflama önemlidir. Aldığımız diyet buna da uygun olmalıdır. Uygun diyetle 7.7 kg zayıflama ürat seviyesini yüzde 17 azaltır.
Darbelerden kaçınma, gut ataklarının tetiklenmesini azaltacaktır. Bol sıvı alın. Sıvı alımı atakları önlemede etkili olur. Özellikle doktor tedavide kullanmadığı sürece Aspirin, idrar söktürücü ilaçlar, etambutol, pirazinamid, siklosporin içeren ilaçları kullanmayınız.

MEYAN KÖKÜ İDRAR SÖKTÜRÜR
33 yaşındayım. İdrar söktürücü ne kullanabilirim? Doktora gittim, antibiyotik verdi. Bunun dışında bitkisel bir ilaç alabilir miyim?
Ne için idrar söktürücü ilaç kullanmak zorunda olduğunu yazmamışsın.
Doğal idrar söktürücüler düzenli olarak idrar söktürmez. Tedavi amaçlı olarak ilaçları kullanman daha doğru olur.
Bitkisel destek olarak bilinen idrar söktürücüler meyan kökü ve siyah çaydır. Maydanoz suyu idrar yolu antiseptiği olarak yüzyıllardır kullanılır.
Ama verilen antibiyotik olunca idrar yolu enfeksiyonu olduğunu düşünüyorum. Onun içinde doktor kontrolünde ilaç kullanman en doğrusu olur.

Ayak damarlarımda tıkanıklık çıktı. Cildimde ve tırnaklarımda değişiklikler var. Ayaklarıma nasıl baksam bozulmaz?
Damarı tıkalı olan ayaklara iyi bakmazsan ülser, yara, kangren ihtimalleri taşır. Hele şeker hastalığı da varsa işler daha da kötüleşebilir. Çünkü ayak atardamar tıkanıklıklarında ve diyabetli hastalarda kolay yara açılır, iyileşmede aşırı zorluklar vardır. Kuru cildin nemlendiriciler kullanılarak nemli tutulması gerekir. Ayak cildinde çatlak, sıyrık ve ezilmelere karşı tedbirli davranılmalıdır. Tırnaklar bozulur ve sertleşir. Tırnak kesimi usulüne uygun olmalıdır. Pedikür uygulamalarından kaçınılmalıdır. Ayakkabı vuruğuna müsaade edilmemeli, yumuşak uygun ayakkabılar kullanılmalıdır.