DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Eylül 2017

Cinsel isteğim bir anda tavan yaptı. Sizce neden?

26 yaşındayım hiç gerçek bir ilişkim olmadı. Bir de bizimkilerin git görüş dediği bir kız arkadaş varmış. Evlenirsek ne yapacağım bilmiyorum. İnternetten bir şeyler öğrenebilir miyim?
Amerikalıların eğitimde kullandıkları "İnternetten yüzme öğrenilmez" diye bir ifadeleri vardır. Yani bilgi ayrı uygulama ayrı. Yaşandıkça tecrübe edinecek insan.
Evlenince eşinle beraber her konuyu paylaşacağından kaygın olmasın. Ayrıca internet cinselliğe ait görüntüler için kulanıldığında bedensel, ruhsal ve sosyal sorunlara sebep olabilir. Yeterince sorunun var gibi, yenilerini ekleme. İstersen şimdi evlenmeden önce üroloji, iç hastalıkları uzmanına bu konularda danışarak bilgi alabilirsin. Yüz yüze görüşme daha kalıcı bilgilenmeni sağlar.

Ben okulun basketbol takımındayım. Sık sık sakatlanmalarımız oluyor. Geçen gün çarpıştık. Arkadaşımın burnu kanadı. Ne yapacağımı bilemedim. Burun kanamasında ilk yardım nasıl yapılmalı?
Mutlaka burun kanamasına neden olan duruma göre tedbir alınmalıdır. Kaza, darbe, aşırı sıcak, ilaçlar, kesici-delici alet yaralanmaları, hipertansiyon, zorlu aksırık gibi birçok neden burunda kanamalara neden olabilir. İlgili durumlara göre ilk yardım yapacak kişide kişisel tedbirlerini almalı. Ardından şuur açıksa hastayı mutlaka sakinleştirin. Genel durumu uygunsa başı hafif öne eğik olacak şekilde oturtun. Burun kanatlarını beş dakika kadar sıkın. Eğer kanama geriye doğru olursa solunum yollarına kaçma riski olabilir. Gerekirse ambulans çağırın.

24 yaşındayım. 4 yıl önce evlendim. 4 aydır ilişki isteğim anormal derecede arttı. Eşim bu durumdan çok rahatsız oluyor. Baş ağrım var, ara ara da bulanık görüyorum. Ne yapmam gerekiyor?
Tespitlerin önemli. Bu haline göre hemen iç hastalıkları uzmanına gidiyorsun.
TSH, açlık tokluk glikoz, hemogram, testosteron testlerini önerdiğimi söylüyorsun. Ayrıca uzmanına git. Muayene ol. Beyin MR'ı önerdiğimi ilet. Özellikle hormonal hastalıklarda, beyin tümörlerinde ani cinsel ilişki isteği, kişilik değişikliği, baş ağrısı gibi şikayetler söz konusu olabilir.
Konuyu eşinle paylaş. Yoksa senin kişilik yapısı olarak kendi isteğinle bu durumda olduğunu düşünebilir. Yanlış anlaşılmalara neden olabilir.

Gutum var. Diyet yapmıyorum. Nelere dikkat edeyim?
Diyet yapmazsan gut hastalığın varolmaya devam edecek. Perhiz yapmayan hasta padişah olsa iflah olmaz. Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb), Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb), midye, karides, havyar, istiridye ve et suları... Bunlardan özellikle kaçınmak gerekir. Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller, maya ve maya içeren besinler, büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada bir defadan fazla yemeyin. Ama mutlaka diyetisyen takibine girin. İşi öğrenin.

65 yaşındayım. 2 yıl önce bir bayanla buluşup, birlikte olduk. Daha sonra göğsümün arkasında sivilce çıktı. Doktor bir ilaç verdi geçti. Fakat sonrasında vücudumda kaşıntı oldu. Cinsel organımda kaşıntı oldu. Üroloji uzmanı tahlil yaptırdı. Eşime bulaştı, kızlarıma, torunlarıma, damadıma... Ne olduğunu anlayamadık. Yaptığım kaçamaktan kimsenin haberi yok. Bunun sebebini siz açıklayabilir misiniz?
Temas sonrası kaşıntılara en sık mantar hastalıklarında rastlarız. Fakat bunlarda herhangi bir şekilde ağrı beklemeyiz.
Bununla birlikte bit gibi enfeksiyonlara bağlı bulaşıcı kaşıntılar unutulmamalıdır.
Cinsel yolla bulaşan eklem ağrılı durumların aile fertlerine bulaşması beklenmez. Sivilce ifadeleri en sık viral bulaşıcı hastalıklarda tespit edilir. Öncelikle kendiniz enfeksiyon hastalıkları uzmanına muayene olun. Uzman görüşüne göre gerekenler yapılır.

Hocam tansiyonum yüksek. Hacamat iyi gelir mi?
Önce muayene edilmen gerekir. Hacamat yani kupa tedavisi 2500 yıldır insanların faydalandığı bir tedavi şekli. Ancak doğru yapılırsa. Önce hacamat yapan bir doktor bul. Tıbbi olarak hazırlıklarını yap.
Çünkü kan ile ilgili olan yaş hacamat doğru yapılmadığında kansızlıklara, dolaşım bozukluklarına, bulaşıcı hastalıklara neden olabilir. Midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma. Çünkü çok suistimal edilen bir tedavi şeklidir hacamat. Kişiye özel hazırlanan uygulama ve takiplerle tedaviye katkısı olacaktır.