DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Eylül 2017

Uyku apnesi isteği azaltır

Bilardo salonunda çalışıyorum. Eşim geceleri çok horladığımı söylüyor. Gündüzleri de uyukluyorum. İşim de sıkıntıya girdi. Ne yapacağım ben?
Vakit ayırıp doktora gideceksin. Anlattığın hastalık yüksek ihtimalle 'Uyku Apne' hastalığı. Burun-akciğerler-kalpkan ile ilgili bozukluklar söz konusu olabilir. Nefes alma uyku sırasında sekteye uğrar. Tüm organların çalışması bozulur. İnme, şişmanlık, hipertansiyon, akciğer damarlarında yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hatta hem bayan hem erkeklerde cinsel isteksizlik ve cinsel ilişki başarısında azalma yapabilir. Başına daha fazla çorap örmeden bu hastalığı tedavi etmeye başla.

3 kardeşiz. 3 aydır kardeşimin karnı ağrıyor, ateşi çıkıyor. Doktorlar 'Ailevi Akdeniz Ateşi' dediler. Tehlikeli mi? Bende de olur mu?
Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı tekrarlayan karın ağrısı atakları ve ateş ile kendini gösteren genetik olarak çocuklara geçebilen bir hastalıktır. Takip edilmesi gereken uzun süre devam edebilen bir hastalıktır. Uyur ve uyanır. Yani ataklarla seyreder. Mutlaka tüm ailede görünecek diye bir kural yoktur. Düzenli doktor takibi ve ilaç kullanımı gerekir. Aksi takdirde sıkıntılar olabilir.

55 yaşında menopoza girdim. Sıkıntım da yok aslında. Başka bir hastalık olur mu?
Menopoz bir hastalık değildir. Bir değişimdir. Yaşa bağlı hastalık riskleri artar. Kemik erimesi, hipertansiyon ve şeker hastalığı riskleri artar. Hareket edin. Şekersiz beslenin. Kendi kendinize meme muayenesini yapmayı unutmayın.
Farklılıklarda doktora başvurmaktan sakınmayın. Kiloluysanız mutlaka zayıflayın. Şişmanlık kemik erimesini, hipertansiyonu, şeker hastalığını ve meme kanseri olma riskini arttırır.

Emekli banka memuruyum. Eşim 64 yaşında. Prostattan şüphelenip ürolojiye gitti. 'Erken andropoz olabilirsin' demişler. Andropoz kaç yaşında başlar?
İleri yaş erkeklerdeki 'testesteron' yani erkeklik hormonundaki düşüşe 'andropoz' denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın. Doktor 'Olabilir' demiş. Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.

Fırıncıyım. Yeni evliyim. Cinsel ilişkide uzun süre sertliğim devam etmiyor. 'Afrodizyak al' dediler. Afrodizyak ilaç mı?
Cinsel ilişki sırasında uyarıcı, haz verici etkiyi arttıran maddeler vardır. Yutularak veya cinsel organ ve bedene sürülerek etkili olan ilaç, hormon veya bir takım maddelere 'afrodizyaklar' denir. Bir efsaneye göre, Yunan aşk tanrıçası Afrodit, her gece birlikte olduğu seçilmiş erkeklere, onların gücünü artırıcı bitkisel içecekler ve karışımlar hazırlamaktaymış. İşte bu nedenle uyarıcı etkisi olan karışımlara 'afrodizyak' adı verilmiştir. Üroloji uzmanına git. Yoksa 'Afrodizyak alacağım' diye çok para harcarsın.

Hem tansiyonum yüksek hem de şeker hastalığım var. Doktorlar 'Kilo ver' diyor. Annem-babam da şişman. Kilo verince hastalıklarım geçer mi?
İnşallah geçer. Doktorlar geleceği bilmez. Kehanet yapmaz. İyileşmeni isteriz. Hem tansiyon yüksekliği hem de şeker hastalığı şişmanlarda daha ciddi seyreder. Daha kötü sonuçlara neden olur. Hastalıklarının şiddetinde düzelme ihtimali oldukça yüksek. Tamamen geçer mi kilo ver de görelim. Hastalıkların diğer sebeplerini araştırıp takip ve tedaviyi sürdürelim. Kilo verirsen kalp hastalığı oluşma riski azalır, tansiyon düşmesi kolaylaşır, kan şekeri düzenlenmesi rahatlar, yağlı karaciğer düzelir, Uyku da solunum durması azalır, kan yağları düzelir. Hareket et, sağlık bul.

6 aydır evliyiz. Eşimle birlikte olamıyoruz. Bana acı verecek diye korkuyorum. Çocuğumuz olmazsa eşim başka kadınlara bakar mı diye bunalımdayım. Hangi doktora gidelim?
Buna 'vajinismus' denir. Gerçi senin için adından ziyade iyileşmesi önemli. Sık karşılaşılan bir şikayettir. Kadın cinsel organının girişindeki kasların kişinin isteği dışı kasılarak birleşmenin acılı veya imkansız olacağından korkulur. Eşinle korkunu paylaş. Ayrıca psikolog, iç hastalıkları uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım almalısın.