DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Ağustos 2017

Her defasında utanıyorum

31 yaşındayım. 1 aydır evliyiz ama her defasında ben daha işin başında eşimden utanıyorum. "Geciktirici sprey kullan" diyorlar. Sizce de bu spreyler uygun mu?
Anlattıklarınızdan erken boşalma sorunu yaşadığınızı anlıyorum. Sık karşılaştığımız bir durumdur. Cinsellik de, hayattaki diğer tüm yeni durumlar gibi yavaş yavaş öğrenilir, yavaş yavaş gelişir ve büyür. Eşinizle beraber çözeceğiniz bir sorun bu. Utanmak yerine eşinizle her konuyu paylaşabilir olmayı düşünün. Acele etmeyin. Neticede yasak bir şey yapıyor da değilsiniz. Bu şikayetlerde günlük hayatta en sık önerilen yöntem geciktirici sprey kullanımıdır. Geciktirici sprey ile cinsel organın hissizleşmesi sağlanarak boşalma süresinin uzaması amaçlanmaktadır.
Aslında bu sprey ya da jellerin içeriği lokal anestezide kullanılan maddeleri ihtiva etmektedir. Cinsel birleşme sırasında eşinizin de cinsel bölgesine bulaşır ise her iki tarafta da haz kaybına neden olabilir. Önce eşinle, sonra psikiyatristin ve gerekirse sonra iç hastalıkları ve üroloji doktorlarınla görüşebilirsin.

Doktor bey geçen gün karnım ağrıdı. Sıcak su torbası koyduk. Sonra, "İltihap olsaydı mahvolurdun" dediler. Doğru mu?
Evet bu uyarı doğru. Sıcak ya da soğuk uygulamalar günlük hayatımızda birçoğumuz tarafından sıkça yapılır.
Ancak bazı durumlarda fayda yerine zarar verebilir. Yeni doğanlarda ve çocuklarda, deri katmanı ince olduğundan çocuklar acılarını dile getiremeyecekleri için sıcak uygulama risklidir. Yaşlılarda, ağrıya duyarlılık azalır ve ısıyı tam algılayamazlar bu da yanıklara sebep olabilir. Bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak algılama bozukluğu gelişebilir. Açık yaralar ısıya daha duyarlıdır. Baygınlık, şuur bulanıklığı, bilinç kaybı, beyin-omurilik yaralanmalarında uyaranları alma ve cevap verme azalacağından yapılan uygulamalar risklidir. Ortopedik rahatsızlıklarda kullanılan metal vida ya da metal plaklar ısıyı çabuk ilettiğinden uygulamalar riskli olabilir. Sizde olduğu gibi karın içi hastalıklarda tanı konmadan yapılan sıcak uygulamalar sakıncalıdır.

Doktor bey 51 yaşındayım. 2 hafta önce ishal oldum. Kızım bakkaldan yoğurt getirdi. Antibiyotikli yoğurtmuş. İyi geldi. Yoğurtlu antibiyotik sürekli yenilebilir mi?
Bu anlattığınız yoğurt probiyotik yoğurtlardır. Yani antibiyotikli değil.
Yararlı mikroplar bağırsaklarımızda azalırsa ishal olabiliriz. Bu tip yoğurtlarda yararlı mikroplarla bağırsak düzenini yeniden sağlarlar. Faydalı olurlar. Viral ishaller, turist ishali, antibiyotik ishali, iltihaplı bağırsak sendromu, kronik kabızlığın bazı türleri, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı, laktoz intoleransı, cerrahi sonrası enfeksiyonların önlenmesi, astım, alerjik rinit, besin allerjileri gibi allerjik hastalıklar, karaciğer yağlanması (alkole bağlı olmayan), idrar yolu hastalıklarında bu yoğurtlar destek olarak kullanılabilir.

Doktor bey babam felç geçirdi. Hastanede yattık. Çıkışta, "Evde lavman yapın" demişler. Lavman tam olarak nedir bilmiyorum. Biz yapabilir miyiz?
Makattan son kalın bağırsak bölümüne (rektum ve sigmoid kolona) sıvı verilmesi işlemine lavman denir. Lavmanın ana işlevi, dışkıyı ve gazı çıkarmaktır.
Bağırsağın düzenli hareketlerini (peristaltik) hareketlerini uyararak bu işlevi yerine getirir. Eğer uygulamayı doğru olarak öğrenirseniz yapabilirsiniz.
Ancak doktor bilgisi dahilinde yapın.

3 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmadı. Benim spermlerimdeki asit oranımın az olduğu söylendi. Spermde asit oranı nedir? Nasıl çoğaltılır?
Sperm testinde incelenen durumlardan biri de spermin birlikte atıldığı sıvının içeriğidir. pH denilen ölçümle sıvının asitlik derecesi belirlenir. Normalde spermlerin normal hareket edebilmesi ve beslenerek canlı kalabilmesi için pH ölçümü 7.1-8.0 arasında olmalıdır.
Sizin ölçümünüz yok ama ifadenize göre pH 7 veya daha az bir düzeyde (6.9- 6.8) bulunmuş olabilir. Seminal vezikül hastalıklarında asitlik olabilir. Semina vezikül, semen sıvısını üretir. Seminal vezikülün salgısında besin maddeleri, sitrik ve amino asit ve fruktoz bulunur.
Sperm sıvısının asitliğinin azı da fazlası da zararlıdır. Üroloji uzmanına muayene ol.