DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Haziran 2017

40 yaş altına mamografi önerilmez

35 yaşında bir bayanım. Meme taramam için mamografi yaptırmam uygun olur mu? Acaba daha erken mi?
Eğer şüpheli bir durum yoksa 40 altı ve ortalama risk taşıyan kadınlar için genellikle mamografi önerilmemektedir. Ama şüpheli veya farklı bir durum varsa öncelikle doktor muayenesini öneririm. Kadın hastalıkları, iç hastalıkları veya genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekir. Onların muayenesi sonrasında gerekli görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Hocam 1 hafta önce boğazım şişti. Doktor antibiyotik verdi. Sonra ishal oldum. Günde 3-4 kere çıkıyorum. Her defasında sulu çıkıyor. Hangi antibiyotiği yutsam iyi gelir?
Şimdi başka hap yutma. Anlattığına göre antibiyotik kullanma sonrası ortaya çıkan ishalin olmuş. Bağırsağın faydalı mikropları da antibiyotikten zarar görmüş. Yağlı, şekerli yeme. Günde en az 8-10 bardak su iç. Üstüne ishal miktarı kadar da ekle. Kefir iç. Tavuk göğüs eti haşlaması (bazıları böyle deyince tavukgöğsü tatlısı yiyor, ortalık daha fazla karışıyor) patates püre, kimyon, demli şekersiz çay tüketebilirsin. Ayrıca maden suyunu-normal suyla karıştırıp gazını kaçırıp iç. 2-4 gün içinde azalma olmazsa hemen doktora git. Tanı konmadan ishal kesici diye bilinen ilaç kullanımları zarar verici olabilir.

Eşimle cinsi münasebet ile ilgili pek konuşamayız. Aslında biraz değişiklik onu da rahatlatır diye düşünüyorum. Hemen bitiriyoruz. Nasıl anlatsam bilmiyorum. Ne önerirsiniz. Bir dergide okudum. Fantazi demişler. Sakıncası yokmuş. Fantazi ne demek?
"Fantezi, fantazi" diye dilimize girmiş olan bu kelimenin anlamı 'sınırsız hayal' demektir. Cinsel ilişki ile ilgili çeşitli farklılıkları zihnimizde canlandırmak cinsel isteği arttırmak isteyenler için bir yöntemdir. Eşini rahatsız etmeyeceğini düşündüğün şeyleri paylaşabilirsin. Bedensel, ruhsal zararlar vermeyecek önerileri birbirinizle doğrudan veya dolaylı paylaşabilirsiniz. Kızmayacağı şekilde söyle. Ancak eşinin rahatsız olduğu durum, fikir olursa ısrar etmek beklenenin tersi bir sonuç yaratabilir.