DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Mart 2017

Cinsellik kendini tanımakla başlar

23 yaşında bir bayanım. Fazla kilolu değilim ama kendimi çirkin buluyorum. Ciddi bir ilişki ihtimalim bile olmadı. Bu halimle kimse cinsel olarak beni beğenmez diye düşünüp sıkılıyorum. Kimseyle de paylaşamıyorum. Bunları niye yazdığımı da bilmiyorum.
Duygusal, utangaç, geleneksel, ürkek, kuşkucu, evhamlı bir okuyucumuz daha var. Merak etme, yalnız değilsin. Senin gibi düşünen, hayattan korkan birçok okuyucumuz ve hastamız var. Özellikle cinselliği konuşup, uzmanına danışmaktan kaçınmak alışkanlığı oldukça yaygın. Cinsellik ilk önce kendini tanımakla başlar ve ancak kendisini seven, sayan ve güvenen bir insan karşısındakine de bu olumlu duygularla yönelebilir. Cinsel hayatın sağlıklı ve iyi olmasının ilk şartı bunu istemektir. Nasıl ki koşmak için sporcu olmak gerekmiyorsa, iyi bir yemek yapmak için aşçı olmak gerekmiyorsa var olan bedensel özelliklerimizle sağlıklı ve iyi bir cinsel hayatımız olması için kendimize güvenmemiz ve bunu istememiz gerekli.

Doktor bey 26 yaşındayım. Kadınlık organımda mantar hastalığı tedavisi oluyorum. Fitil kullanıyorum. Tekrarlamasın diye ne yapmalıyım. Bir de ilk kez kullanacağım için dikkat etmem gereken bir durum var mı?
Özellikle vajina iltihaplanması halinde eşin de seninle birlikte tedavi olmalı. Eğer ondan bulaşıyorsa sen tedavi olsan da tekrar bulaştırabilir. Ayrıca hasar yapabileceği için ovül formdaki ilacınızı, gebelik oluşumunu önleyici prezervatiflerle veya diyaframla temas ettirmeyin. Tedavi süresince ve tedavi bittikten 2 gün sonrasına kadar da alkol alma. Tekrarlayan mantar hastalıklarında şeker hastalığı açısından tetkik ve takiplerin yapılmalı.

4 yıldır şeker hastasıyım. Doktorum 'İnsüline geçelim' dedi. Korkuyorum. İnsülin tedavisinde iğneler can acıtır mı?
Hayır. Yeni teknoloji ile insülin kalem iğneleri oldukça inceltilip, kısaltılmıştır. Bunun yanında iğne ucundaki kesit sayısı da enjeksiyon ağrısını azaltmak amacıyla üzerinde çalışılan bir teknik haline gelmiştir. Özellikle son geliştirilen 5 kesit (pentapoint) teknolojisi enjeksiyon ağrısının azaltılmasında ve daha rahat, daha konforlu enjeksiyonda önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle oldukça ağrısız yapılan iğnelerdir.