DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Mart 2017

Zeytinyağı şekeri yükseltmez

Babam 54 yaşında hem şeker hem de tansiyon hastası. Önceden zeytinyağlıları çok yerdi.
Şimdi 'şekerimi yükseltir' deyip yemiyor. Yesin mi yemesin mi?

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Kalp-damar hastaları için zeytinyağı önemlidir. Çünkü bazı sebzelerde nitrat maddesi vardır. Zeytinyağı içindeki acımsı tadı veren yağ asitleri bu nitratlarla birleşerek damar genişletici maddeler üretir. Bu da doğal ilaç gibidir.
Çünkü damar genişletici ilaçlarda da nitrat içeren maddeler bulunur. Bu maddeler tansiyon düzenleyici etki de gösterir.
Ispanak, brokoli, lahana, havuç, kırmızı pancar, dereotu ve marul nitrat zenginidir. Zeytinyağı, havuç gibi kan şekerini hızlı yükseltebilen gıdaların bu etkilerini yavaşlatarak şeker hastalarının rahatlıkla bu gıdaları tüketebilmelerini sağlar. Bu nedenle zeytinyağlılar fazla olmamak kaydıyla tüketilebilir.

42 yaşında erkeğim. Boyum 1.75 cm, kilom 118. Nasıl kilo vereceğimi bilmiyorum. Açlığa tahammülüm yok. 25 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. İlaç kullanıyorum. 17 yıldır da sigara içiyorum. Kilo vermek için bir doktora gitmedim. Zayıflatan bitkiler var mı? Doğal yollarla nasıl kilo verebilirim?

Hipotroidi, Cushing Sendromu, kan şekeri düşüklüğü gibi bazı hastalıklar kilo yapar, şişmanlatır. Bazı ilaçlar iştahı arttırarak, su-tuz tutturarak kilo almamıza neden olabilir.
Ayrıca yediğinden az harcıyorsan birikir şişmanlarsın. Bunları ayıklamamamız gerekir. Hemen iç hastalıkları uzmanına başvur. Bu bilgiler toplansın. TSH, kan glikoz düzeyleri, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını gösteren hormonlar gibi gereken kan tahlilleri yapılsın. Hemen içtiğin su miktarını günlük 12-14 bardağa ya da idrarını berrak tutacak miktara çıkart. Hareket etmek için bahaneler bul. Kullandığın tansiyon ilaçlarını tekrar değerlendirelim. Sıkıntı-evhamstres varsa nasıl azaltabileceğini düşün. Tahlillerin ardından diyet-ilaç-takip için düzenleme yapalım. Her ay mutlaka 2-3 kilo verecek kadar gerekenleri uygula. Ancak her şeyi mutlaka doktorunla birlikte belirle.