DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Nisan 2016

Sedefi olan kuşkonmaz yesin

5 yıldır sedef hastalığı tanısıyla ilaç kullanıyorum. Hala geçmedi. Hiç geçmeyecek mi?
'Psöriasis' veya 'sedef' dediğimiz hastalık iyi huylu, uzun süreli, tekrarlayıcı, mikropsuz iltihapla seyreden bir cilt hastalığıdır. Ciltte çizilme, ısırık, sıyrılma, dövme, güneş yanığı gibi hasar olursa 1-2 hafta içinde orada sedeflenme olabilir. Genel hastalık şiddeti de artar. Bu nedenle cildini iyi koru. Yaz kış güneşlen. Sigara ve alkol kullanıyorsan bırak. İlaçlarını kontrol et. Bazı tansiyon, sıtma ilaçları, ağrı kesiciler, kalp yetmezliği ve ritim düzenleyici ilaçlar, antibiyotikler ve mide ilaçları sedefi arttırır. Selenyum ve E vitaminli destekler. Badem, fındık, ıspanak, şalgam, pancar, karalahana ve karahindiba, brokoli, kivi, kabak, kuşkonmaz ye. Stres ve sıkıntı yapma.

Kızım 16 haftalık gebe. Şeker kontrolü diye bir yazınızı okudum. Benim şekerim var. Kızım için ve bebeği için korkuyorum. Bilgi verir misiniz?
Gebeliğin 24. haftasında 50 gram glikoz ile 'Oral Glikoz Tolerans Testi' dediğimiz bir test isteriz. Anne ve bebeğin sağlığı için her gebenin yaptırmasını öneririz. Gebelik diyabeti dediğimiz gebeliğin şeker hastalığını tespit etmeye çalışırız. Şeker hastalarına sıkıntı stres zarar verir. Sen de kızına üzülürken kendine zarar veriyorsun. Ailesinde şeker olmayanlarda da gebelik şekeri çıkabilir, seninle ilgisi yok.

5 aydır menopozdayım. Adetim yok. Ter basıyor. Yüzümde kıllar çıktı. Sesimin kalınlaştığını söylüyorlar. Alnımdan saç dökülmesi de olmuş. Ne yapayım?
Bu şikayetler çok önemli. Menopoz şikayetleriyle denk gelse de, benzerlik gösterse de başka hastalık ihtimallerin de var. Örneğin troid bezi çalışmasının azalması, böbrek üstü bezi çalışmasının hastalıklarında bu tip durumlar olabilir. FT4, TSH, Prolaktin, Na, K, DHEAS, testosteron (totalserbest), E2 gibi kan testlerine ihtiyaç olabilir. Tüm batın USG, böbrek üstü bezi ve troid bezi MRBT gibi görüntülemelere ihtiyaç olabilir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına başvur. Gerekirse endokrinoloji, kadın hastalıkları uzmanına ihtiyaç olabilir. ihmal yok, tedbir var.