DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 29 Nisan 2016

Stresin fazlası gebeliği engeller

23 yaşındayım. 2 aylık evliyim. Eşimle birlikte olmayı düşündükçe huzursuz oluyorum. Biraz kaba davranıyor, canım yanıyor. Gebe kalmadığım için konuşmaya başladı. Acaba çocuğum olur mu?
Kafan da duyguların da karışık. Eşinin de aklı karışık gibi duruyor. Öncelikle eşinle bana anlattıklarını paylaş. Eşin kaba davranırsa çocuk olacağını sanıyor olabilir. Çocuk sahibi olma ile ilgili temel bilgileri uzmanından öğrenmeli. Düzenli ve doğru cinsel ilişkiye her girildiğinde çocuk olsaydı dünyada adım atacak yer kalmazdı. Stres-korku-kaygı özellikle prolaktin hormonu da dahil birçok hormonu etkileyerek çocuk sahibi olmayı geciktirebilir. Rahatlık ve huzur, rahatlık ve huzur getirir. Sabırla eşinle konuş.

23 yaşında bayanım. Özellikle evleri silerken ellerim morarıyor, yanıyor. Su soğuk olunca daha fazla oluyor. Bu hastalık olabilir mi?
Özellikle damarların daralıp kasılmasında düzensizlik meydana geldiğinde bu tip şikayetler çıkabilir. Raynaud Fenomeni dediğimiz bir duruma benziyor. Mutlaka doktor muayenesi gerekli. Gereken bazı kan testleri yaptırılmalı. Sonuçları birlikte değerlendirilerek romatizmal hastalık ihtimalleri de araştırılmalı. Gerekirse bazı ilaçlarla şikayetlerin azaltılmaya çalışılması uygun olur.

Doktor bey 31 yaşında bir bayanım. Sol mememde 1 ay önce şişlik oldu. Doktordan meme grafisi istedim çektirmedi. Ya bir şey çıkarsa?
Mamografi memede elle fark edilemeyen meme kanserlerini belirlemeye yarar. Meme kanseri belirtisi ve bulgusu olan olgularda, risk taşıyan kadınlarda ve meme ile ilgili yakınması olsun ya da olmasın 50 yaşın üstündeki tüm kadınlarda klinik muayeneye ek olarak yılda bir çekilmelidir. 35 yaşın altında da önerilmemektedir. Meme muayenesinde ele gelen, fark edilir bir kitle yoksa, yaşının da gereği olarak bu tahlil istenmeyebilir. Doktorunun dediğini yap. Kontrole git. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğren ve yap.