DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Nisan 2016

Ceviz kalbi kuvvetlendirir

Doktor bey 'Ceviz kalbe faydalı' diyorlar. Bu doğru mu? Gerçekten faydalı mı?

Evet faydalı. Cevizin içinde 'alfa lnoleik asit' dediğimiz bir çeşit yağ asidi var.
Alfa linoleik asit bedenimiz tarafından üretilemez. Dışarıdan gıda olarak alınması gerekir. Günlük hayattta balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve soya yağında bu madde bulunur. Bu yağ asidi kalpdamar hastalıklarına karşı koruyucudur.
Dolayısı ile ceviz içerdiği bu alfa linoleik asit nedeni ile kalp-damar hastalığına karşı koruyucudur. Günde en az 2-3 ceviz tüketilmesini tavsiye ediyorum.

5.5 yaşında erkek bir torunum var. Fast-food gıdadan başka bir şey yemiyor. İleride sağlık problemi olabilir diye endişeliyim. Lütfen bir yol gösterir misiniz?

Tek tip gıdayla beslenmenin her türü sağlıksızdır. Ayar bozulursa hastalık başlar. Karbonhidratlarla yoğun beslenme ileri yaşlarda özellikle kalp-beyin ve damar hastalıkları açısından risk taşır.
Çocukluk aynı zamanda alışkanlıklarımızın oluştuğu dönemdir. Yeni ve doğru beslenme alışkanlığı oluşturmak için bence yapılabilecek en iyi yöntem ödüllendirmedir. Doğru gıdaları aldığında takdir edilmesi, teşvik edilmesi çok önemlidir. Sabırlı olmak yöntemin sonuç vermesi için gereklidir.

Çok sinirliyim. Haksızlığa gelemiyorum. Ama ardından karın ağrısı başlıyor. Ben de huzursuz bağırsak hastalığı mı var?

Her şeyin ters gitmesi değil senin ters gitmen önemli. Bu konuda daha önce muayene ve tetkik yapılmadıysa bir iç hastalıkları uzmanına başvur. Aynı şikayetle ortaya çıkan birçok hastalık var. Size 'huzursuz bağırsak hastalığı var' dememiz için diğer bazı hastalıkları araştırmamızda gerekir. Ancak sinirlilik de bu hastalığı direk etkiler. Eğer beden şikayet üretiyorsa tepkilerimizi gözden geçirmeliyiz.