DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Nisan 2016

Her şeyin ortası iyidir

Bakıyorum herkes erken boşalmadan şikayetçi. 3 yıldır evliyim. Aksi gibi bende cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi?
Her şeyin ortası karar. Geç boşalmada rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür. Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Ergenlik döneminde görülebilir. Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş.

3 yıldır oğlumda alerjik rinit var. Burun spreylerini kullanıyoruz. Şimdi 16 yaşında. Başka çaresi var mı?
Alerji artmış hassas bir koruyucu cevaptır. Koruma amacını yerine getirirken hayatımıza şikayetler katar. En önemli tedavi sakınma tedavisidir. Tespit edilen tozlardan, gıdalardan, kimyasal maddelerden ve diğer maddelerden uzaklaşmalıyız. Bedenimizin verdiği tepkiler kontrol dışına çıkınca doktor tarafından verilen ilaçları doğru uygulamalıyız. Özellikle kortizonlu burun sprey ve damlaları alerjik rinitte sık kullanılır. Sıkmadan yarım saat önce burnunuzu yıkamanız önemlidir. Ayrıca amacı dışında, doktorun tavsiyesinden fazla kullanılması burun içinde aşınma ve yaralara neden olabilir. Hatta büyüme ve gelişmesi devam eden çocuklarda "Büyüme ve gelişme geriliğine" neden olabilir. Doktorunun takibinde kalması en güvenli yoldur.

Doktor bey bana da millet şişmansın deyip iştahımı kaçırıyorlar. 101 kiloyum ama 182 boyundayım. Zayıflamalı mıyım?
Boyum uzun, kemiğim kalın sohbeti çok geçerli değil. Çünkü boy kilo uyumu önemli. Beden Kitle İndexi (BKİ veya BMI) denilen orana göre cümle kuruyoruz. Bu hesaplamaya göre ise olmanız gereken ideal kilonuz 77 kg. Yaklaşık 24 kilo fazlanız var. Ve yine bu hesaba göre BKİ veya BMİ dediğimiz beden Kitle İndex'in 30.5 yani Obezite tanısı alıyorsun. Zayıflaman şart. Önce aklen ve fikren kendini haklı ve doğru çıkarmaktan vazgeç. Bu sana zarar verir. Bir an evvel fazla kilolarından kurtul.