DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Kasım 2015

Reflü iltihaplanmaya yol açabilir

36 yaşında bayanım. Sık sık idrar yolu enfeksiyonum oluyor. Bazı ilaçlar dokununca tamamlayamadım. Şikayetim devam ediyor. Ne yapayım?
Yeni tedavi düzenlememiz gerekir. Tedavi edilmeyen iltihap böbrek ve idrar yolu organlarına zarar verir. İlaçlar bedene girince faydasız zararı ortaya çıkar.
Özellikle idrar yapma sonrası ve dışkılama sonrası temizlik doğru yapılmalıdır. Yoksa Bayanlarda daha sık olmak üzere idrar yolu enfeksiyonları tekrarlar. Bazı mikroplar bazı antibiyotiklere karşı kendini koruduğundan etkilenmez. Mikropları çoğaltıp doğru antibiyotiği bulmak için İdrar kültürü ve antibiyogram yaptırmalısın. Veziko üreteral reflü dediğimiz hastalıklarda da idrar yolu enfeksiyonları tekrarlayabilir.
Üroloji uzman muayenesi de gerekir. Tekrar doktoruna git. Hangi ilaçların nasıl dokunduğunu söyle.

3 aydır midem ağrıyor. Endoskopi yaptılar. Peptik ülser var dediler. İlaç verdiler. Ama ben hastalığımı anlamadım. Midemde ne var acaba?
Peptik ülser; mide veya on iki parmak bağırsağında, bazen de yemek borusunda oluşan bir yaradır. En sık on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında ve midede görülür. Açlık ağrıları şeklinde veya özellikle gece uyandıran ve sırta yayılan karın ağrıları, yanma, kaynama, hazımsızlık, halsizlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ağrılar midenin boş olduğu zamanlarda, öğün aralarında veya yemekten sonra belirginleşir. Yemek yeme alışkanlıklarını düzeltmezsen ilaçlar sürekli korumaz.
Hastalık tekrar eder.

41 yaşında bayanım. Cinsel organımda siğil, sivilce gibi değişiklikler var. Kanser olur muyum?
Önce her cinsel organ siğili kanser yapmaz. Senin hastalığının tanısının konması lazım. Hemen kadın hastalıkları uzmanına git. Hemen tanı koyalım, sıkıntılarına çare bulalım. Cinsel organ siğillerini genellikle human Papilloma Virüs HPV dediğimiz virüs yapar. Bazı HPV tipleri, rahim ağzında kansersi değişikliklere, rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilir. Bazı HPV tipleri ise kanser riski taşımaz. Basit siğil yapar.