DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Kasım 2015

Ispanak bağırsaklarda sorun yaratmaz

46 yaşındayım. İltihaplı bağırsak hastalığım var. Kolit diyorlar. Bazen kanlı sümüklü çıkıyor dışkım. Sebzede seviyorum ama yeme diyorlar. Bütün sebzeler yasak mı?
İyi pişmiş, havuç, taze fasulye, pancar, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, bamya, ebegümeci, patates, domates, havuç ve domates suyu sorun çıkarması beklenmeyen sebzelerdir. Yine de senin bedenine girdiğinde sıkıntı çıkaran yiyecekleri takip et. Sonra onları tüketmekten uzak dur.

23 yaşındayım. 6 gün önce sağ dizimin altında kızarıklık, şişlik, ağrı oldu. Ateşim çıktı. Boğazım şişti. Ayağımın üstüne basamadım. Ortopediye gittim bizimle ilgili değil dediler. Ne olabilir?
Bu anlattıklarınıza bakarak 'Eritema Nodozum' dediğimiz bir duruma benziyor. Buna sebep olan ilaçlar, enfeksiyonlar, tümörler ve iltihaplı hastalıklar vardır. Bununla birlikte herhangi bir hastalık olmaksızında bu değişiklikler olabilir. Çocuklarda sıklıkla salgın enfeksiyonlar ve streptokokal enfeksiyonlar ön planda iken yetişkinlerde ilaçlar, sarkoidoz, inflamatuar bağırsak hastalıklar daha sık görülür.
Hemen iç hastalıkları uzmanı bularak takibine girmelisin. Sebep belli olduktan sonra kesin tedavisi yapılır. Takibi tamamlanır.

3 aydır sivilcelerim var. bir türlü geçmiyor. 19 yaşındayım. Tahmin edersinizki sıkıntı oluyor. İyice yoğunlaştı. Tahlil de Ast: 56 Alt: 84 çıktı. Açlığa tahammülsüzlüğüm oluyor. Bana yardım eder misiniz?
Tabi ki ederim. Yeter ki dinle. Yağlı ciltlerde sivilceler daha fazla olur. Karaciğer testlerinde hafif yükselme var. Karaciğer yağlanmalarında da testler bu kadar bozuk çıkabilir.
Açlığa tahammülsüzlük durumunda kan şekeri düştüğünden özellikle glikozlu hazır gıdalar yani çikolatalar, meyve suları, lokumlar, çok tüketilebiliyor. Hatta birçok farklı gıda miktar olarak da çok tüketilebiliyor. Bu da Karaciğer yağlanması yapabilir. İç hastalıkları uzmanı gözetiminde LDH, GGT, TSH, LDL kolesterol, trigliserid baktır. Şeker yükleme testi yaptır. Ayrıca hepatit hastalığı ile ilgili bazı testleri yaptır. Karaciğer ultrasonu çektir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.