DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Kasım 2015

Doğru ilaç doğru teşhis

2.5 sene önce safra kesesi ameliyatı oldum. Patoloji raporu kanserli çıktı. Son 2-3 aydır ağrılarım artmaya başladı. Ağrılar artarsa ağrı kesici sorunuma çare oluyordu. Şu sıralar bel-sırt ağrılarımız çok arttı. Annemin 30 yıllık bir belfıtığı da var... Çok çabuk yoruluyor ayakta fazla duramıyor. Yürüyüş yapamıyoruz. Ağrıları dindirmek veya azaltmak için bir ilaç önerdiler. Ne dersiniz?
Öncelikle bir kez doktor muayenesi gerekir. İç hastalıkları uzmanı ilk tercih gibi duruyor. Gerek bedendeki kanserin(!?), gerekse diğer hastalıkları aktivite açısından değerlendirmek gerekir. Önerilen ilaçlar doğru tanılarda muayene ve tetkikler sonrası doktorun tercihi olabilir. Bu ilacı kullanırken yan etkilere dikkat edin. En ciddi yan etki nefes alıp vermede yavaşlamadır. Bulantı, kusma, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, kalp atışında yavaşlama, dalgınlık, baş ağrısı, şuur bulanıklığı, halüsinasyon, heyecan, kaşıntı, terleme ve idrar çıkarmada zorluk olabilir. Kızarık, egzema ve şiddetli kaşıntı gibi cilt ilişkili yan etkilere rastlanılabilir. Böyle durumlarda hemen doktorunuzla temasa geçin.

Eşim menopoza girmiş. Doktoru öyle demiş. 2 haftadır morali bozuk. Aslında sıkıntı bende değil. Ben yanında mıyım değil miyim bilmiyor bile. Bu menopoz durumu eşimle cinsel ilişkimizi etkiler mi?
Evet. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Yunanca 'Men yani Aylık' ve 'Pause yani Kesilme' anlamına gelen kelimelerle ifade edilmiştir. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu ise cinsel ilişkide olması gereken kayganlığın azaltır. Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki şikayetleri azaltabilir.