DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Kasım 2015

Diyabet ayak mantarını tetikleyebilir

43 yaşındayım. Uzun zamandır ayak tırnaklarımda mantar var. Esas sorunum idrar yolu iltihabı. 2-3 yıldır şikayetçiyim. İlaç da kullandım ama geçmiyor. Ürolojiye gitmiştim. Biraz şekerim de yüksek. TİP2 denildi. Acaba ne yapmalıyım? Mantar idrar yollarıyla ilişkili olduğunu yazmışsınız. Şimdi benim hangi doktora gitmem gerekiyor?

Şeker hastalarında mantarların neden olduğu hastalıklar sık olur. Tedavileri zor ve uzundur.
Sadece mantarı tedavi etmek yetmez. Aynı zamanda Kan glikozunu da yani kan şekerini de normal sınırlarda tutmak gerekir.
Aksi takdirde tedavi tamamlanamaz.
İdrar yolu iltihapları da şeker hastalarında sık tekrarlama ihtimali taşır. Çünkü glikoz yani şeker yüksekse idrara da şeker olur. Bu da birçok mikrobun bir taneden binlerce hale gelip çoğalması için ideal besin maddesi demektir.
İç hastalıkları uzmanına git. Hepsine yönelik tetkik ve tedavi al.

1 hafta önce ishal oldum. 2 gündür günde 4 kere tuvalete gidiyorum. Ateşim yok. Doktora gitmem gerekir mi?

İshal bazen tehlikeli durumlara yol açabilir. İshaliniz üç günden fazla sürdüyse, karnınızda veya makatınızda şiddetli ağrı varsa, 38,8 derece veya üstünde ateşiniz oluyorsa, dışkınızda kan veya katran rengi varsa, susuzluk bulgularınız varsa, çocuğunuzda ishal varsa doktora başvurmakta gecikme. Özellikle çocuk, yaşlı ve gebelerde hızla sıvı kaybına neden olabilir. Bu kayıp yerine konmazsa tehlike yaratabilir.

43 yaşındayım. İş yerinde tansiyonum çıktı. Doktora gittim. Babam 62 yaşında ve tansiyon hastası dedim. Bir alet takıp tansiyon takibi yapacağız dedi. Neden alet takıyorlar?

Tansiyon holter aleti ile takip edilmen istenmiş. Hipertansiyon hastalarının takibinde kullanılan bir takip yöntemidir.
Neredeyse cep telefonu kadar aletlerle düzenli aralıklarla tansiyon ölçümü yapılır. Kayıt edilir.
Bilgisayarla kayıtlar incelenerek yorumlanır. Tansiyon düzensizliğinin sebebinin bulunmasında, hastaneye gelince çıkan tansiyon yüksekliğinin ayırt edilmesinde, hastalık gidişatını ve kontrolünü belirlemede, ilaç dozu ve zamanlamasında faydaları vardır.