DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Kasım 2015

Kakao mideyi rahatsız eder

40 yaşındayım. Midemde 4 sene önce çektirdiğim endoskopi de gastrit çıkmıştı. Aldığım ilaçlar işe yaramadı. Mide ve karın ağrım geçmiyor. Doktor psikayatriye yönlendirdi ancak aldığım antidepresanlar da işe yaramıyor. Ne yapacağımı şaşırdım...
Mide bağırsak hastalıkları alışkanlık hastalığıdır. Sadece hapla geçmez. Koyu çay, kahve, kakao, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, gazoz, kola, hazır meyve suları, maden suyu, alkol, et suyu ile yapılmış çorbalar, işkembe ve paça çorbası, hazır çorba, çikolata ve çikolatalı pastalar, kuruyemiş, pasta, kek, hamur işleri, incir tatlısı gibi yiyecekler mide hastalığını arttırıcı olabilir. Tabi ki stres mide asiditesini etkileyip varolan hastalığı arttırabilir. Antidepresan ilaçlar bu zararı azaltabilirken yemek borusunun mide bağlantı yerini gevşeterek reflü ve buna bağlı şikayetleri arttırabilir. Sana özel çözümler için düzenli olarak iç hastalıkları uzmanına git.

Ceviz beyine benziyor, hafızayı güçlendirir. Kalbe de faydalı diyorlar. Ama kalbe benzemiyor. Gerçekten faydalı mı?
Evet faydalı. Cevizin içinde 'Alfa Linoleik Asit' dediğimiz bir çeşit yağ asidi var. Alfa linoleik asit bedenimiz tarafından üretilemez. Direk dışarıdan gıda olarak alınması gerekir. Günlük hayattta balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve soya yağında bu madde bulunur. Bu yağ asidi kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.