DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Kasım 2015

Gebelik bulantısına zencefil

10 haftalık hamileyim. 2 haftadır bulantım oluyor. Hangi ilacı kullanmamı önerirsiniz?
En sık rastlanılan gebelik şikayetlerinden biri bulantı kusmadır. Hamile kalınmasından 5-6 hafta sonra başlar. 2-3. aylarda artar. Sonra yavaşlar. Küçük bir bölümünde şikayetler sadece sabah saatlerinde görülür. Hiç doğum yapmamış, genç, sigara kullanmayan, çoğul gebeliği olan, aşırı kilolu kadınlarda daha sık görülür. Protein içeriği yüksek gıdalar, B6 vitamini, zencefil dengeli tüketilirse faydalı desteklerdir. Ancak bir iç hastalıkları uzmanı ve kadın doğum uzmanı takibiyle ilaç kullanımın düzenlenmelidir.

31 yaşında erkeğim. Çok geğiriyorum. Ayrıca habire yelleniyorum. Kahvede alay konusu odum. O kadar soda da içiyorum gene de geçmiyor. Yardım edin.
Çivi çiviyi söker ama soda gazı sökmez. Tersine arttırır. İçindeki gaz, sodanın içinde ki gazla birleşince her taraf toz duman olur. Sigara içiyorsan bırak. Sakız, çerez yeme. Burnunu bir kulak burun boğaz uzmanına muayene ettir. Tıkalıysa açtır. Atletsiz, ince çorapla dolaşma. Ayağın, karnın sıcak olacak. Az az, sık sık ye. İyi çiğne. Sağ elinle sağdan sola karnını günde en az 10 kere 5 dakika ovala. Su iç. Sebze-meyve tüket. Tuvaletini erteleme. İç hastalıkları uzmanına bir kez muayene ol. TSH, kan sayımı, parazit, vitamin eksikliği ile ilgili testleri düzenler.

39 yaşında çalışan bir bayanım. 3 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşimde bu konuda sıkılmaya başladı. Doktor yakınım tahlil yazdı. Ama galiba beni yanlış anladı. Erkek hormonu tahlili yazmış. Siz ne dersiniz?
Muhtemelen testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron kadınlarda şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotroid, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.