DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Ekim 2015

Ciltteki yırtılmalar hastalık habercisi

37 yaşındayım. Birden acayip şişmanladım. Karnımın yan tarafında kırmızı çatlaklar oldu. Şişiverdim. Ne olabilir?

Vücudun strese dayanıklılığını, enerjisini, su ve tuz dengesini ayarlayan hormonlara 'Adrenokortikal hormonlar' denilir. Bu hormonların aşırı salgılanması ile 'Cushing Sendromu' denilen özel bir obezite çeşidi ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlık nedeniyle yağlar belirli bölgelerde toplanır. Daha çok gövdede toplanan yağlar sonucu karın genişlemekte ve ciltte kırmızı renkli yırtılmalar veya çatlamalar oluşmaktadır. Ayıca bu hastalıkta kişilerin yüzleri kırmızı ve yuvarlak olmaktadır. Kilonun yanında tüylenme, adet düzensizlikleri, sivilce, kolesterol yüksekliği gibi birçok bulguya yol açabilir. Hemen iç hastalıkları uzmanına veya hormon hastalıkları uzmanına başvur.

Yumurtalıklarımda kistim vardı. Adet düzensizliğim de oldu. Kadın-doğum uzmanına gittim. Şeker hastası olursun dedi. Biraz şişmanım ama ne alakası var ki?

Muhtemelen Poli Kistik Over Sendromu dediğimiz hastalığın tanısı koymuştur. Bu hastalıkta kadınlarda şişmanlık, kolesterol düzeyi yükseklikleri, tansiyon yüksekliği ve kan şeker yükselmeleri olabilir.
Öncelikle insülin direnci gelişen bu bedenlerde şişmanlık ve ilerleyen dönemlerde şeker hastalığı gelişebilir.
Hatta bu özellikler daha sonra kalp hastalığı ihtimalini de arttırabilir. Yani
diyet, ilaç, kontrol çok önemli.