DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Ekim 2015

Sinirsel gerginlik bel fıtığı nedeni

45 yaşında ev hanımıyım. Temizlik yaptıktan sonra belim tutuldu. Biraz şişmanım. Annemde bel fıtığı var. Bende bel fıtığımı oldum acaba?
Bel fıtığı ihtimalin sürpriz değil. Eğilip doğrulurken, oturup kalkarken, eşya yük kaldırıp indirirken hep belimizi kullanmayı öğrenmişiz. O nedenle belimizi doğrultamıyoruz. Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan kıkırdaksı içeriğin omuriliğin bulunduğu kanala ya da sinir köklerinin üzerine taşması ile oluşur. Bu durum hareketlerle artan, dinlenme ile azalan, ağrılar olur. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, kas lifleri ve eklem bağlarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler nedeniyle gelişir. Fıtık haricinde diskin dış tabakasında meydana küçük yırtıklar da şiddetli ağrıya yol açabilir. Fizik tedavi uzmanına git. İyileşti deyip ihmal edersen ameliyatlık hale gelir.

57 yaşındayım. 12 yıldır şekerim var. 4 aydır yokuş yukarı çıkarken ayaklarım ağrıyor. Dinlenirsem geçiyor. Bir de ayaklarım soğuk. Kireçlenme mi?
Damar tıkanıklığı hastalığı olabilir. Kireçlenme kalıcı ve sürekli şikayetler yapar. Dinlenince kireçlenme geçmez. Şeker hastalığında damar tıkanıklığı erken yaşta başlayabilir. Tıkayıcı damar hastalığında ayaklar soğuktur ve ayak nabızları alınamaz. Belli bir mesafe yürümekle baldırda ve tüm bacakta ağrılar başlar, durup dinlenmekle geçer. İlerleyen safhalarda kan akımı daha da azalırsa hasta istirahat anında da ağrı duyar. Hasta ayağını sarkıtmakla ağrının azaldığını bildirir.

46 yaşındayım. 15 yıldır tansiyon hastasıyım. 5 senedir ilacı bıraktım. Sadece bir şeye sinirlendiğim zaman yükseliyor. İlaçları bırakmam organlarıma zararı verir mi?
Olabilir. Öncelikle tansiyonunuzun normale döndüğünü tansiyon ölçümleri ile hatta 24 saatlik tansiyon holter monitörizasyonu gibi düzenli tetkiklerle ispatlamamız gerekir. Ayrıca ekokardiyografi tetkiki ile takip etmek uygun olur. Aksi takdirde damar sertliği ortaya çıkar. Tüm organ çalışmaları için risklidir. Sinirlendiğinde de damar sertliği varlığında beyin kanaması, kalp damar tıkanması gibi hastalıklar meydana gelebilir.