DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ekim 2015

Enfeksiyon ağrısı romatizmaya benzer

İdrar yolu enfeksiyonum oldu. İlaç kullandım sonra şimdi sağ topuğumun üstü bilek lifim ağrıyor. Bu ne olabilir?
Bazı idrar yolu enfeksiyonları romatizma benzeri ağrılar yapabilir. Bunun için idrar tahlilleri, hangi mikrobun olduğunu gösteren kültür tahlili, CRP,RF gibi romatizmal tetkikler istenebilir. Bununla beraber idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan bazı antibiyotikler tendon gibi beyaz dokularda iltihap yapabilir. bu nedenle tekrar muayene olman en uygun davranış olur.

Safra ile ilgili hiç bir şikayetim yoktu. Yapılan tetkiklerim sırasında safra kesemde bir sürü taş olduğu ortaya çıktı. Bir hafta sonra Amerika'ya iş toplantısı için gitmek zorundayım. Hemen ameliyat olmam şart mı? Ne önerirsiniz?
Eğer safra kese taşları safra kanalının içine girip tıkayacak kadar küçükse ameliyat tercih değil, mecburiyettir. Çünkü en önemli risk taşın pankreas safra ortak kanalını tıkamasıdır. Pankreas iltihabı ölüm riski yüksek bir hastalıktır. Bu nedenle tıbben ne kadar erken ameliyatla bu risk azaltılabilirse o kadar iyi. Ama sosyal hayat planı sizin isteğinizle şekillenen süreçlerdir. Kararı siz verin. Ama safra kese iltihabına yönelik ilaç ve tedbir planı için doktorunuzla görüşün. Safra arttırıcı gıdalardan sakının.

1 yıldır sivilcelerimle uğraşıyorum. 20 yaşındayım ve tahliller yapıldıktan sonra doktor stresten diyor. Gerçekten stres bu kadar etkili mi?
Stres hormonları etkiler. Bu da fiziksel ve psikolojik olarak bedenimizi değiştirir. Fiziksel etki olarak stres cildi yağlandırır. Bu sivilce tekrarlama sürecini sürekli hale getirir. Saç dökülmesine bile neden olabilir. Cilt, stresten hemen etkilenen önemli bir organdır. Bağışıklık sisteminin de stresten olumsuz etkilenmesi nedeni ile bakterilerin sivilce üretmesi kolaylaşabilir. Bu nedenle takmasan da olur olan konuları takma.