DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Ekim 2015

Kakao tüketimi böbrek taşını tetikler

Böbrek taşıma baktılar. Kalsiyum oksalat taşıymış dediler. Diyet vermediler. Bu hastalıkta perhiz var mı?
Önerilerimiz var. Tedavi amaçlı değil ama destek amaçlı öneriler bunlar. İçeceklerden koyu çay, kahve, kakaodan uzaklaşın. Bütün karbonatlı yiyecekler, greyfurt, kuru nar, çilek, ahududu, böğürtlen, portakal, limon kabuğu, mandalina, üzüm, erik, muz, bütün kurutulmuş meyveler, sakatatlar, tatlı patates, pazı, ıspanak, taze fasulye, taze soğan, biber, lahana, domates, pancar, kereviz, maydanoz, havuç, şalgam, tam buğday unundan yapılmış kepekli ekmekler, krakerler, çavdar ekmeği, yulaf, kepek, irmik, bulgur, kuru baklagiller, kuruyemişlerin fazlası taş oluşmasına katkıda bulunabilir.

2 yıldır tansiyonum yüksek. Kolesterol ilacı da al diyorlar. 51 yaşındasın başına iş açma diyorlar. Alsam sakıncası var mı?
Arkadaşlarını dinlersen başına iş açama ihtimalin olabilir. Doktorunuz tansiyon yüksekliği nedeni ile sizi takip ederken kan kolesterol ve trigliserid düzeylerinizi ölçtürmüştür diye düşünüyorum. Bu konuyu mutlaka doktorunuza iletin. Her tansiyonu yüksek olan kişinin kolesterol yüksekliği nedeniyle tedavi gereksinimi olmayabilir. Ayrıca kuşku, korku, kaygı tansiyonunuzu yükseltebilir. Tedaviyi güçleştirebilir. Düzenli olarak tansiyonunu ölç. İlaçlarını düzenli kullan. Fazla kilonu ver. Uyku düzenine dikkat et. Hareketsiz kalma. Bol su iç.

3 aydır dışkım sümük gibi doktora gitmeli miyim?
Eğer dışkı rengi; siyah yapışkan özellikte, kötü kokulu ise, kan kırmızısı renginde, ishal kıvamında ise, açık beyaz-gri-krem renginde ise, yeşil, ishal kıvamında köpüklü ya da yağlı özellikte ise, dışkı içinde parazit, kurt ya da yumurta-kist benzeri maddeler var ise, kanlı sümüklü kıvamlı dışkı ve ateş birlikte olursa, kanlı ishal, ateş, karın ağrısı birlikte olursa, sık kabızlık varsa, keçi dışkısı gibi küçük, sert, taneli kıvamda dışkılama olursa, karın ağrısı, kabızlık ve gaz çıkaramama birlikte olursa hekiminize ya da sağlık kuruluşuna başvurup değişiklikleri hekiminize anlatın.