DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Ekim 2015

Titreme kan şekeri düşüklüğü belirtisi

Şişmanım diye doktor hap verdi. Şekerini düşürürse dikkat et haber ver dedi. Şekerin düştüğünü nasıl anlarız?
Kan şekeri ölçümünün 50 mg/ dl nin altına düşmesine 'Hipoglisemi' yani düşük şeker diyoruz. Soğuk terleme, baygınlık hissi, solgunluk, baş ağrısı, dudaklarda uyuşma, karıncalanma, çarpıntı, sinirlilik, bulanık görme, açlık hissi, konsantrasyon, güçlüğü, kişilik değişikliği, titreme varsa kan şekeri tahammül edilen seviyenin altına düştü demektir.

2 haftadır böğrümde ağrı var. Babam taş düşürünce orası ağrır. Benim böğrümde taştan mı ağrır?
Önce böğür derken bedeninin neresini tarif ediyorsun öğrensem iyi olur. Yöreden yöreye böğür denilen beden bölgesi değişebiliyor. Ancak sırtta akciğer kaburgalarının bitiminden başlayan ortadaki bel omurlarının yanında devam eden bölgeyi kast ediyorsan taş düşürmeye bağlı ağrı olabilir. Böbrek iç havuz boşluğundan başlayıp böbrekle idrar kesesini birleştiren kanallara taş düşmüşse o bölgede şiddeti ani ağrılar olabilir. Ama sadece böbrek taşında değil bir çok hastalıkta da o bölgede ağrı hissedilebilir.
Kistli böbrek hastalığı, Piyelonefrit, böbrek kanal iltihabı ve hatta böbrek tümörlerinde de yan böğür ağrıları olabilir. Yani babanda taş varsa da yoksa da muayene olmayı ve en azından tam idrar tahlili ve üriner sistem ultrasonografisi çektirmeyi unutma.

2011'de prostat büyümesi ameliyatı oldum. 2 ay sonra idrarım azaldı. Doktor az bir iltihap buldu. 5 günlük antibiyotik verdi. Ama tekrarladı. Rahatça küçük abdest yapabilmem için bir çare var mı?
İdrar yapma zorluğunda ameliyat sonrası iyileşmelerde ortaya çıkan darlıklar, sonda uygulamaları sonrası ortaya çıkan darlıklar sebep olabilir. Başlangıçta sık idrar çıkma şikayetini azaltmak için hastalar içtikleri su miktarını azaltıp kısıtlarlar.
Ameliyat sonrası bu alışkanlıkları düzelmezse yine idrar miktarı yeterince artmaz. Düzenli olarak su günde 8-10 bardak su iç. Ayrıca üroloji uzmanınla bu konuyu tekrar konuş.