DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Şubat 2015

Fazla kilolar şeker yapar

47 yaşındayım. Ailemizde kimsede şeker hastalığı yok ama ben yine de korkuyorum. İleride şekerim çıkabilir mi?
Evet çıkabilir. Şişmanlık uzun vadede Diabetes Mellitus yani şeker hastalığı için risktir. 5 yaşından sonra yaşla birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali artar. Bu nedenle açlık-tokluk glikoz, hatta 75 gram glikozla 3 saatlik OGTT dediğimiz şeker yükleme testi yaptırman uygun olur. Yaşı nüfusta küçültmen bir işe yaramayacağından sen en iyisi tedbir için kilo vermeye başla.

51 yaşındayım. Tansiyonum yükselmeye başladı. Haftaya doktora gideceğim. Tansiyonumu ölçerek gitsem nasıl olur?
Avrupa Hipertansiyon Birliği evde kan basıncı takibi kılavuzu doktora gelmeden önce minimum 3 gün, tercihen 7 gün sabah ve akşam ikişer ölçüm (toplam 28 ölçüm) yapılmasını önermektedir. Sabah ölçümleri hasta ilaç alıyorsa ilaç alımından önce olmalıdır. Randevu tarihine yakın zamanlar dışında da kan basıncı ölçülebilir ancak çok sık kan basıncını ölçmek hem hastada hem de yakınlarında gerginliğe neden olabilir.
Gerginlikler de kan basıncını yükseltebilir.
Amaç doktora fikir verecek ve hastada gerginlik yaratmayacak sayı ve sıklık olmalıdır.

45 yaşındayım. Adetim devam ediyor. 4 çocuğum var. Biraz şişmanım ama sorunlarım bunlar değil. Ikınırken, öksürürken idrar kaçırıyorum. Bu konuda ne yapmam gerekir?
Genellikle senin gibi çok sayıda doğum yapmış, yaşı ilerlemiş, aşırı kilolu kadınlarda idrar kaçırmalar görülebilir. Buna 'Stres İnkontinansı' diyoruz. Kalça adalelerinin veya sinirlerinin doğum sırasında zedelenmesi sonucu mesane boynu, öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, yük taşıma, cinsel ilişki sırasında yer değiştirerek veya kapanamayarak idrar kaçışı olabilir. Üroloji uzmanına muayene ol.

Babama endoskopiyle ultrason yapacaklarmış. Nasıl yapılacak? Endoskopi mi yapılacak ultrason mu?
Hastalıklarla ilgili bilgi vermediğinden sana Endoskopik Ultrasonografi (EUS) yapılacağını kabul ederek izah edeceğim. EUS, klasik endoskopiden farklı değildir. EUS, hem yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağına hem de kalın bağırsağa uygulanabilir. Normal endoskopiden yaklaşık 30 dakika fazla sürebilir. İşlem sırasında hastaya uyku verici ve ağrı kesici ilaçlar verilebilir. Hasta işlemin yapıldığı günün geri kalan saatlerinde otomobil kullanmak gibi dikkat gerektirecek işleri yapmamalıdır. Ayrıca işlem öncesinde aspirin, coumadin, kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları gibi düzenli kullanılan ilaçlardan ve mevcut hastalıklardan doktorun haberdar edilmesi gerekir.