DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Şubat 2015

Kontrol hapları süt kalitesini bozar

Eşim yeni doğum yaptı. 3 aylık bir bebeğimiz var. Doğum kontrol hapı kullansın mı?
Bu hangi hap olduğu ile ilgilidir. Gelişi güzel ilaç kesinlikle almasın. Emziren annelere içinde östrojen ve progesteron hormonu olan doğum kontrol haplarının kullanımı önerilmez. Bunlar, sütün kalitesini bozabilir ya da sütün kesilmesine sebep olabilir. Emziren anneler, "minipill" diye adlandırılan sadece progesteron hormonu içeren doğum kontrol haplarını kullanabilirler.
Emzirme döneminde yanlışlıkla normal (hem östrojen hem progesteron içerikli) doğum kontrol hapları kullanılması sütün kesilmesine sebep olabilir.
Bebek için çok ciddi bir etkisi olmaz. Bu nedenle kadın hastalıkları uzmanı ile görüşmeden bu tip ilaçlar kullanmasın.

Eşim uyku apne hastalığı oldu. Gece nefesi kesiliyordu. Şişmanda. Horlayınca ben kalkıyordum. Onu da uyandırıyordum. Şimdi uyku testi yapacaklarmış. Bir gece test yerinde yatacakmış. Neden?
Uyku apne hastalığı tanısı konması için uyku laboratuarında hasta uyku sırasında takip edilir. Uyku laboratuvarında yapılan "Uyku teste"ne "Polisomnografi" denir.
Uyku testi; uyku bozukluklarının tanısı için gerekli bilgilerin toplandığı bir testtir. Bu test süresince vücudumuzdaki çeşitli organların uykuda devam eden faaliyetleri (beyin dalgaları›, kas ve bacak hareketleri, horlama, solunum, kalp ritmi, göz hareketleri) elektrot denilen cilde yapışan metaller ile kaydedilir. Göğüs duvarı ve karına sarılan kemerlerle solunum şekli, parmağa takılan bir cihazla kandaki oksijen seviyesi ölçülür. Bu nedenle önemli bir testtir. Mutlaka yaptırın.

Hocam her şeker hastası mutlaka diyalize girer mi?
Geleceği kimse bilemez. Şeker hastalığı yani diabetes mellitus iyi kontrol edilmezse bazı organlara kalıcı hasarlar verir. Göz, beyin, kalp, böbrek ve ayak damarları en sık bozduğu bölgelerdir. Hastalar düzenli diyet yapar, yeterince su içer, hareket eder, düzenli ilaç kullanır ve doktorlarının kendileri için yaptığı tavsiyelere uyarsa kan şekerleri normal gider. Aksi takdirde aksilikler olabilir. Maça çıkmadan yenilgiyi kabul etmek doğru olmaz.
Böbrek çalışması bozulursa diyaliz uygulaması gerekli olabilir.

Doktor bey bu basurdan çok çekiyorum. Acı yemesem yeterli olur mu?
Acı yemek hemoroid sebebi değildir ama acı yenildiğinde yanma hissiyle tuvalette fazla ve şiddetli ıkınmak ya da tuvalette uzun kalmak hemoroide sebep olabilir, hemoroidden kaynaklanan şikâyetleri artırabilir. Eğer acı yediğinizde tuvalette fazla ıkınmıyorsanız acı yemenin zararı yoktur.
Hatta dışkıda yumuşama yaptığı için fayda bile sağlayabilir. Ayrıca kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz birçok kişide kabızlık yapabilmektedir. Bazı hastalarda domates, patlıcan ve baharatlar makat bölgesinde yanma şikâyetine sebep olmaktadır. Bu durumda kişi o gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır.

Nafiz hocam 2 ay önce romatizmal bağırsak hastalığın var dediler. İlaç verdiler kilo almaya başladım. Şeker hastalığı mı başladı?
Hangi ilacı kullandığını belirtmemişsin.
Genel olarak anlatmak gerekirse; romatizmal hastalıkların tedavisinde nonsteroid anti inflamatuvar ilaçlar ve kortizonlu ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar daha çok ödeme neden olarak, bedende fazla sıvı-su tutarak kilo ölçümünde artışa neden olabilirler. Yani bedenin yağ oranı artmadan kilo alırsın. Senin de belirttiğin gibi çok yemek yememene rağmen kilon artmış. Kullandığın ilaçlarla ilgili olarak bu ilaçları tedavide kullanan doktorunla konuş.

Gebeyim. Fazla kilo aldım. Şeker yememem gerekiyor tatlandırıcı kullanabilir miyim?
Ben önermiyorum. Tatlandırıcılar anne den bebeğe geçer. Her şeyin doğalı sağlıklıdır diye düşünüyorum. Ben kullanılmasını önermiyorum. Önerenler var mı bilmiyorum.