DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Şubat 2015

Ailede varsa test yaptırın

37 yaşında bir kadınım. Halam meme kanseri oldu. Benim şikayetim yok. Tahlillerim normal ama riskim var mı merak ediyorum. Gen testi yaptırmak istersem ne baktırmalıyım?
Eğer ailede meme kanseri olan bir akrabanız varsa düzenli meme muayenelerinizi ihmal etmeyin. Gen mutasyonu olarak BRCA1, BRCA2 dediğimiz mutasyonlarda risk artışı söz konusu olabilir. Ama her şeye rağmen yine de kesinlikle kanser olacaksınız demek değildir. Sigara, şişmanlık, stres, kimyasallara temas gibi riskleri de azaltmaya çalışın.

Kızım 17 yaşında. Çocukluğunda kalbinin alt kısmında hafif delik vardı. Şimdi şikayeti yok. Doktora gidelim desem de gelmiyor. Aksi biraz ama her şeyi de iyi. Yapmam gereken bir şey var mı?
Her şeyden önce şikayetinin olmaması sevindirici.
Kalbin alt bölgesindeki deliklere Ventriküler Septal Defekt yani kısaca VSD deriz. Büyük delikler olursa ve kapanmazsa Akciğer içindeki damarların tansiyonu yükselir. bir çok şikayet olur. Eğer delik kapanmışsa veya çok küçülmüşse şikayet olmaz veya az olur. Mutlaka Trans Torasik Ekokardiyografi dediğimiz Kalp Ultrasonu yaptırmanı öneririm. Acıtmayan, korkutmayan bir görüntülemedir. Korkmadan yaptırsın.
Küçük şikayetsiz delikler Gebelik gibi kan hacminin yükseldiği durumlarda yeni şikayet yapabilir. Bu nedenle şimdiden ihmal etmesin.

Hocam reflü dediğimiz tam olarak nasıl bir şeydir. Geçmezmiş doğru mu?
Kelime anlamı " Geriye Akış" demektir. Yemek olarak yediğimiz her gıda sırasıyla; Ağız - yemek borusu - mide - onikiparmak bağırsağı - ince barsak - kalın bağırsaktan geçerek dışkı halinde atılır. Reflü dediğimiz hastalıkta bu akış yönü terse döner. Yemek borusunda ki gıda ağza, midedeki gıda yemek borusuna, onikiparmak bağırsağındaki gıda mideye geri döner.
Bu da kişide çeşitli şikâyetlere neden olur. Huzursuz, keyifsiz, konforsuz bir durumdur.Çoğunlukla yemek yeme alışkanlıkları, keyfi alışkanlıklar, fizik ortamlar ve kişilik özellikleri ile yakından ilgilidir. Dolayısıyla bu konularla ilgili düzenlemeler gereklidir.
Aksi takdirde tanı tedavi uygulansa bile tekrar etme ihtimali taşır. Bu nedenle bilinen tavsiyeler şikâyetçilere önerilir.
Gerekenler yapılırsa reflü geçer. tekrarlamaz.

21 yaşındayım Nafiz hocam. Beyaz tenliyim. Sık sık burnum tıkanıyor. Ama alerji testi yaptırmadım. Sizce ben Alerjik miyim?
Hemen alerjiksin diyemeyiz. Burun boşluğu ortamdaki değişikliklere bağlı olarak burun etlerinin büzüşmesiyle genişler. Burun etlerinin gevşemesiyle burun boşluğu azalır ve tıkanır.
Normalde sağ ve sol burun 30 dakika ile 7 saat arasında nöbetleşe olarak sıra ile çalışır. Deviasyon dediğimiz burun iç duvar eğriliği en sık karşılaşılan burun tıkanıklığı nedenidir. Sinüzit, enfeksiyöz rinit, alerjik rinit, geniz eti, vazomotor rinit, ilaç kullanımına bağlı rinit, yabancı cisim, polipler, doğumsal bozukluklar, tümoral patolojiler burun tıkanıklığı yapan diğer nedenlerdir. Yani bir sürü burun tıkanıklığı nedeni var. Önce bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene ol. Sonra tekrar konuşalım.