DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 6 Şubat 2015

Şeker hastası ıhlamur içsin

39 yaşındayım. Şekerim var. İlaç verdiler. Trabzon'dan Antalya'ya yerleşeceğim. Sıcaklar şekeri etkiler mi?
Günde 10-12 bardak su içmeyi ihmal etme. Açlık ve özellikle ilk lokmandan 2 saat sonra tokluk kan şekerini ölçmeyi unutma. Her türlü şekerli-gazlı içecekten uzak dur. Soğuk içecekler daha fazla terlemene neden olur. Bu da şeker hastalarına uygun değildir. Kıyafetlerin bol, açık renkli, pamuklu olsun. 11.00-
16.00 saatleri arasında güneş altında bulunma. Ihlamur ya da kuşburnu gibi bitkisel çaylar ve sade maden suyu tercih et. Alkol ve kafeinli içeceklerden uzak dur.
İlaçlarını direkt güneş ışığına ya da sıcak ortama maruz bırakma.
Diyabet ilaçlarını, ideal oda ısısı olan 25 derece civarında; seyahat sırasında ise aracın bagajı yerine, aracın klimalı iç ortamında bir çanta içerisinde muhafaza et.

Ayak atardamarlarımda tıkanıklık buldular. Yürürken baldırlarım ağrıyor. Dinlenince geçiyordu. Ayaklarımın cildinde ve tırnaklarımda da değişiklikler var. Ayaklarıma nasıl baksam bozulmaz?
Damarı tıkalı olan ayaklara iyi bakmazsan ülser, yara, kangren ihtimalleri taşır. Hele şeker hastalığı da varsa işler daha da kötüleşebilir. Çünkü ayak atardamar tıkanıklıklarında ve diyabetli hastalarda kolay yara açılır, ancak iyileşmede aşırı zorluklar vardır.
Kuru cildin nemlendiriciler kullanılarak nemli tutulması gerekir. Ayak cildinde çatlak, sıyrık ve ezilmelere karşı tedbirli davranılmalıdır. Tırnaklar bozulur ve sertleşir. Tırnak kesimi usulüne uygun olmalıdır. Pedikür uygulamalarından kaçınılmalıdır. Ayakkabı vuruğuna müsaade edilmemeli, yumuşak uygun ayakkabılar kullanılmalıdır. Tinea pedis, tırnak batması veya kazara olan yaralanmalar gibi ikincil sorunlar titizlikle hekim kontrolünde tedavi edilmeli, ihmal edilmemelidir.

33 yaşındayım. İdrar söktürücü ne kullanabilirim? Doktora gittim, antibiyotik verdi. Bunun dışında bitkisel bir ilaç alabilir miyim?
Neden idrar söktürücü kullanacağını yazmamışsın. Doğal idrar söktürücüler düzenli olarak idrar söktürmez.
Tedavi amaçlı olarak ilaçları kullanman daha doğru olur.
Bitkisel destek olarak bilinen idrar söktürücüler meyan kökü ve siyah çaydır. Maydanoz suyu idrar yolu antiseptiği olarak yüzyıllardır kullanılır. Ama verilen antibiyotik olunca idrar yolu enfeksiyonu olduğunu düşünüyorum.
Onun için de doktor kontrolünde ilaç kullanman en doğrusu olur.

23 yaşındayım. Boyum 1.64 cm, kilom 78. Annem şişman ve safra taşı var. Bende de taş olur mu? Obez olur muyum?
Beden Kitle Endeksi hesaplamasına göre B.M.I.: 29 çıktı. Yani kilolusun. Eğer 30'u geçseydi obez olacaktın. Fırsat varken zayıflamaya başla. Ayrıca kilolu kişilerde obezlerde safra kesesi hastalığı (kolelitiyaz) safra kese taşı, karaciğer yağlanması, reflü ve fıtıklar görülebilir. Zayıflamaya başlamazsan başka hastalıkların da olabilir.

1.85 boyunda, 132 kiloyum. Arkadaşlarım 'Boğa gibisin' diyor. Ama çocuğumuz olmuyor. Eşime doktor 'Sağlamsın' demiş. Sıkıntı bende mi?
Bunu anlamak için doktora gidip tahlil yaptırmalısın. Herkes sağlıklı olsa da gebelik gerçekleşmeyebilir. Ayrıca zaten kilolusun. Şişmanlık sperm sayısını ve kalitesini etkileyebilir. Zayıflamak zayıf karakterli olmaktan iyidir. Hastalık utanılacak bir şey değil.