DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Şubat 2015

Şişmanlık kısır yapabilir

Hocam, 3 yıldır evliyiz. Kısırlık nedeniyle çok doktora gittik. En son başvurduğumuz doktor eşime zayıflasın diye diyet ve ilaç verdi. Biz bebek için gittik doktor diyet verdi. Hala şaşkınım. Eşim diyet yapsın mı?
Yapsın. Şişmanlık başlı başına bir hastalık. Bebek olduktan sonrada diyet yapsın. Şişmanlık bayanlarda adet düzensizliği, kaygı, depresyon, reflü, şeker hastalığı ve infertiliteye yani kısırlığa neden olabiliyor. Kilo fazlası erkek tipi hormon artışı yapıp gebe kalmayı engelleyebiliyor.
Ayrıca şişman erkeklerin sperm kaliteleri de azalıyor. Yani sen şişmansan sende diyet yap.

Hocam geçenlerde bir yerde okudum. H vitamini varmış. Yeni vitamin mi?
Yok "H Vitamini" aslında suda eriyen B7 vitamini.
Karaciğer ve böbrek, süt ürünleri, bazı deniz ürünleri, özellikle istiridye, ıstakoz, ve alabalık, maya, karnabahar, tavuk göğsü, yumurta sarısında bulunur. Eksikliğinde cilt kuruluğu, aşırı yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, depresyon, dil iltihabı, yüksek kolesterol, saç dökülmesi olabilir. Sen düzenli ve kaygısız beslen yeter.

Doktor bey gebelik sırasında şekerim çıktı. şimdi 1 yaşında bebeğim var. İnsülin kullandım. Şimdi iyiyim. Gebe kalmak istiyorum. Tekrar şekerim olur mu?
Olabilir. Gebelikte şeker hastalığı çıkan hastalar sonraki gebeliklerinde de şeker hastalığı çıkma riski vardır. Hatta daha sonraki normal hayatlarında da şeker hastası olma riski vardır. Onun için gebelikte şekeri yükselen hastalar şeker hastası adayı kabul edilir ve korumaya alınır. Şekerli gıdalardan sakınmaları, diyet uzmanından uygun diyet ve bilgileri almaları, hareketli bir yaşam sürmeleri, düzenli olarak kan tahlillerini yapmaları istenir. Ayrıca kan şekerini yükseltme ihtimali olan ilaçların kullanımı açısından dikkatli olmaları gerekir.
Tedbirlerini al. Meraklanma

Doktor bey benim boyum 150 santim. Kilom 76 şişman mıyım? Beden kitle endeksi dediğimiz hesaplamaya göre (BMI:33) Obezsin. Yani şişmansın. Ama mutlaka zayıflamalısın.
Yaşını belirtmemişsin. Gençlikte, yaşlılıkta ve hatta orta yaşlarda ayrı ayrı hastalıklar açısından risklerin var. Zayıfla ve rahatla.
Hastalığın yaşı, iyisi olmaz.

Annemin ayağı burkuldu. Ama 2 ay geçti. Sürekli ağrı kesici jel sürüyoruz. Bir zararı var mı? Nafiz Hocam nelere dikkat edelim?
Jelin adını yazmamışsın. Bu jellerin içinde genellikle "Non Steroid Anti İnflamatuar" dediğimiz tipte maddeler bulunur. Bu jellerle beraber başka reçete edilmemiş olan kozmetikleri, güneş koruyucuları, losyonları, haşere kovucular veya diğer ilaçlı cilt ürünlerini kullanma. Bu tür ürünler bu tip ağrı kesicilerle uygulama bölgelerinde etkileşime girebilir veya cilt tahrişi yapabilir. Bu tip jellerin ağzınıza veya gözünüze kaçmasından kaçınınız. Eğer ilaç ağzınıza veya gözünüze kaçarsa bol su ile yıkayınız. Bu jellerin kullanımı sırasında güneş ışınlarına veya yapay UV ışınlarına (güneş lambaları veya solaryum gibi) maruz kalmaktan da kaçının.

Doktor bey ceviz kalbe faydalı diye cevizci bağırıyorlar. Gerçekten faydalı mı?
Evet faydalı. Cevizin içinde "Alfa linoleik asit" dediğimiz bir çeşit yağ asidi var. Alfa linoleik asit bedenimiz tarafından üretilemez.
Direk dışarıdan gıda olarak alınması gerekir.
Günlük hayatta balık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve soya yağında bu madde bulunur.
Bu yağ asidi kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Dolayısı ile ceviz içerdiği bu Alfa linoleik asit nedeni ile kalp damar hastalığına karşı koruyucudur. Günde en az 2-3 ceviz tüketilmesini tavsiye ediyorum.