DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 31 Temmuz 2014

Prostat testle belli olmayabilir

Sık idrara çıkıyorum. 55 yaşındayım.
Gecede idrar için kalkıyorum. Kan testi yaptırdım. Prostatın normal dediler.
Başka ne olabilir?

Öncelikle prostat bezi hastalıkları sadece kan testine bakılarak tanı koyulan hastalıklar değildir. En sık rastlanılan iyi huylu prostat bezi büyümesi hastalığı da bu şikayetlerin sık görüldüğü bir durumdur. BPH'nın değerlendirilmesi hastanın tıbbi özgeçmişi ve aile geçmişinin tartışılmasını, fizik muayeneyi, parmakla rektal muayeneyi (DRE) ve hastanın bulgularının değerlendirilmesini gerektirir.
Prostatın büyüklüğünü belirlemek, hastalık belirtilerini şiddetlendiren veya bu belirtilere neden olan diğer hastalıklar, bozuklukları dışlamak için laboratuvar testleri ve görüntüleme taramaları kullanılabilir. PSA dediğimiz normalde çıksa prostat hastalığı olabilir.
Bazen prostat kanseri belirtilerini araştırma amacıyla mikroskop altında az miktarda prostat dokusunun hücresel yapısını incelemek için prostat biyopsisine gerek duyulabilir.
Yani mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca şeker hastalığı da bu şikayetlere neden olabilir. Bununla ilgili iç hastalıkları uzmanı yardımcı olur.

Guatr testlerimi yaptırdım.
Sonucuna bakıp ultrason çektirdiler. Beze buldular. Ameliyat dediler. Acaba başka bir hastalığım mı var?

Hastaların cerraha gönderilmesinde en önemli neden tiroid bezinde bir nodül saptanmış olmasıdır ve sıklıkla nodülden yapılan ince iğneyle alınan örneklerdeki sonuçlardır. İyi huylu (benign) nodüllerin cerrahisi genellikle büyük nodül varlığında, nodülün giderek büyümesi durumunda yada çeşitli yakınmalara yol açtığında (ağrı, yutma güçlüğü, bası bulguları) uygulanmaktadır. Ayrıca tiroid bezinin çok çalışarak, aşırı salgı yaptığı hastalıklarda da cerrahi girişimler önemli bir tedavi seçeneğidir. Yine büyük guatrı olan hastalarda, çok sayıda nodülü olan hastalarda veya hastada şikayetlere yol açan herhangi bir guatr türünde ameliyat önemli bir tedavi yöntemidir.
Bununla beraber kanser ihtimali durumlarında da ameliyat yapılabilir. Kuşkuya gerek yok. Kanser gibi bir sebepten ameliyat edilecek hastaya genellikle bilgi verilir.

Gebelik sırasında şekerim çıktı. Şimdi 1 yaşında bebeğim var. İnsülin kullandım.
Şimdi iyiyim. Gebe kalmak istiyorum.
Tekrar şekerim olur mu?

Olabilir. Gebelikte şeker hastalığı çıkan hastalar sonraki gebeliklerinde de şeker hastalığı çıkma riski vardır. Hatta daha sonraki normal hayatlarında da şeker hastası olma riski vardır. Onun için gebelikte şekeri yükselen hastalar şeker hastası adayı kabul edilir ve korumaya alınır. Şekerli gıdalardan sakınmaları, diyet uzmanından uygun diyet ve bilgileri almaları, hareketli bir yaşam sürmeleri, düzenli olarak kan tahlillerini yapmaları istenir. Ayrıca kan şekerini yükseltme ihtimali olan ilaçların kullanımı açısından dikkatli olmaları gerekir. Tedbirlerini al.