DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 25 Temmuz 2014

Hazımsızlığa erik iyi gelir

1 yıldır kabızlık çekiyorum. Birçok çay denedim olmadı. 'Erik iyi gelir' dediler.
Komposto yapsam faydası olur mu?

O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 tane kadar yiyebilirsin. Tabii miden müsaitse. 'Komposto yapacağım' diye bir sürü şeker veya şekerli sıvı da bedene girecek. Gerek yok. Ayrıca erikte bol bol C vitamini var. Ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmotik basınç ve su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum da yeterince bulunur.
Kalsiyum ve demir de cabası.
Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da gayet iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz.
Vaktinde tuvalet ihtiyacını görmezsen kabızlığın geçmez.

Yemek yedikten sonra sürekli midem yanıyor. Bu durum stresten olabilir mi?
Yoksa yediklerimden mi? Baharat yemiyorum ama yine de ağrıyor.

Mide yanması yemeklerin iyi çiğnenmemesinden, sıkıntı-stresten, ağrı kesicilerden, aşırı yağlı-baharatlı-asitlikafeinli- gazlı yiyecek ve içecekler reflüyü artırarak ekşimeye neden olur. Sigara, alkol kullanımı mideye, bağırsak sistemine sıkıntı yaratır. Sakız çiğnemek, derin iç çekmeler, burun tıkanıklığı, hava yutmanı sağlayarak ekşimeye neden olur. Bunları düzene koy. Az az ye, sık sık ye. İyi çiğne. Devam ederse mutlaka iç hastalıklarında muayene ol.

62 yaşında andropoza girmiş olabilir miyim? Her şey normal ilerliyor. İstekliyim.
Sertleşme sıkıntım yok. Saçlarım beyaz ama ne yapayım. Andropoz nasıl oluyor?
Anlatır mısınız?

İleri yaş erkeklerdeki 'Testosteron' yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir. Genellikle 60 yaşından sonra başlayabilir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın. Doktor 'olabilir' demiş.
Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.

42 yaşındayım. Son 3 aydır susuzluğa dayanamıyorum. 6-7 litre su içtiğim var.
Oruç tutamadım. Yoksa hasta mıyım?

'Şekersiz diyabet' de denilen Diebetes İnsipidus çok sık su içilen bir hastalıktır.
Susuzluk nedeniyle hastalığın dengesi bozulup ilerleyebilir. Uzun süreli böbrek hastalıkları da su dengesinin önemli olduğu hastalıklardandır. Bununla beraber tansiyon düşüklüğü, şiddetli ishali olanlar da susuzluktan etkilenebilir. İdrar söktürücü kullananlar da susuzluğa dayanamaz. Sen en iyisi iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Ona göre baştan aşağı bir değerlendirme yapalım.